Cadavrele de câini sunt lăsate să zacă printre animalele în viață
Maidanezii din adăposturile publice din România mor pe capete în condiții care întrec orice imaginație. Un documentar video realizat de reporterii de la RISE Project arată cât de oribil sunt tratați câinii adunați de pe străzi.
La Ploiești, spre exemplu, câinii decedează de „moarte naturală”, departe de camerele de filmat, orice preluare de imagini fiind interzisă în adăpostul local. Potrivit autorităților, anul trecut, din 2.445 de câini capturați de hingherii plătiți de locuitorii Ploieștiului, 1.370 de capete, adică mai mult de jumătate, au murit natural, în timp ce alte 297 de patrupede au fost eutanasiate.
Și anul acesta, „moartea naturală” continuă să-i lovească pe maidanezii gestionați de hingherii din Ploiești: în perioada ianuarie-mai 2014, 639 au murit natural, din 1.516 de câini capturați. Astfel, în ultimii doi ani, rata mortalității naturale printre maidanezii de la adăpostul public Ploiești are un ritm ridicat, situându-se între 56 la sută și 42 la sută din totalul de patrupezi capturați. Cu toate acestea, Primăria din localitate asigură că patrupedele mănâncă bine pentru că instituția are „contracte de sponsorizare cu diverse hipermarketuri și abatoare care livrează subproduse nedestinate consumului uman” și că adăpostul corespunde în totalitate condițiilor legale.
Săptămâna trecută, VIER PFOTEN a dat publicității un raport de evaluare a 43 din totalul de circa 80 de adăposturi publice de câini fără stăpân din România. Investigatorii organizației internaționale pentru protecția animalelor au descoperit cadavre de câini lăsate să zacă printre animale în viață (7 la sută din adăposturi), adăposturi suprapopulate (47 la sută); hrană contaminată cu gunoaie sau cu fecale și urină (74 la sută), câini bolnavi sau cu răni deschise. În timp ce la unele adăposturi, investigatorii au descoperit doar câteva nereguli (trei, în Cluj și Craiova), în alte adăposturie, scopul pare a fi exterminarea animalelor (29 de încălcări ale legii la adăpostul din Pașcani). O problemă majoră o constituie faptul că vasele și apa de băut nu sunt curate. Administrarea hranei este făcută defectuos în 32 din 43 de adăposturi – adică 74 la sută. Din adăposturile vizitate, 14 (respectiv 30 la sută) au admis că ucid câinii după cele 14 zile în care nu îi adoptă/revendică nimeni, conform Legii din 2013. Reprezentanți din 26 de adăposturi (55 la sută) au declarat că nu recurg la eutanasiere.
Andrei Tudor