6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:51
No menu items!

Mai sunt șapte zile pentru declararea veniturilor din străinătate la Fisc

spot_img

Mai sunt șapte zile pentru declararea veniturilor din străinătate la Fisc

Termenul limită pentru depunerea formularului 201 – ”Declarația privind veniturile realizate în străinătate”, pentru 2012, este 27 mai 2013, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Depunerea formularului 201 după data de 27 mai 2013 sau nedepunerea acestuia se sancţionează cu amendă contravenţională între 50 şi 500 lei.

Declarația trebuie de depusă de persoanele rezidente în România și de cele care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condițiile de rezidență. Tipurile de venituri pentru care se depune declarația 201 sunt cele din profesii libere, din activități comerciale, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală și din cedarea folosinței bunurilor.

Formularul 201 trebuie depus și pentru veniturile obținute din activități agricole, pentru cele sub formă de dobânzi, pentru veniturile din premii, din jocuri de noroc, din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, pentru câștigurile din transferul titlurilor de valoare și pentru veniturile sub forma câștigurilor din operațiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen.

”Declaraţia se depune şi de persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, şi de persoanele fizice care desfăşoară activitate salarială în străinătate şi sunt plătite pentru activitatea salarială desfăşurată în străinătate de către sau în numele unui angajator care este rezident în România sau de un sediu permanent în România (veniturile salariale reprezintă cheltuială deductibilă a unui sediu permanent în România), în cazul în care acelaşi venit din salarii a fost supus impunerii atât în România, cât şi în străinătate”, a precizat ANAF.

Veniturile realizate în străinătate în anul fiscal de raportare şi impozitul aferent plătit în străinătate – exprimate în unităţi monetare proprii fiecărui stat – se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din anul de realizare a venitului.

Cursul mediu leu-euro pentru anul 2012 a fost de 4,4560 lei, iar pentru leu-dolar – de 3,4682, potrivit BNR. Veniturile din străinătate şi impozitul aferent – exprimate în unităţi monetare proprii statului respectiv, care nu sunt cotate de Banca Naţională a României – se vor transforma din moneda statului de sursă într-o valută de circulaţie internaţională, cum ar fi dolari americani sau euro, folosindu-se cursul de schimb din ţara de sursă.

O altă metodă de transformare este din valuta de circulaţie internaţională în lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de BNR pentru anul de realizare a venitului respectiv. Veniturile se declară pentru fiecare ţară-sursă a veniturilor şi pentru fiecare categorie de venit realizat.

Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.

Mai multe detalii pot fi obținute de la birourile pentru asistenţa contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice, telefonic la nr.0314039160 sau accesând site-ul www.anaf.ro.

Cosmina Croitoru