3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 22:51
No menu items!

Mai puțină română, mai puțin sport și o materie care dispare complet. Controversele create de noua programă școlară

spot_img

Elevii din România au cele mai slabe performanțe în rândul școlarilor din Uniunea Europeană, atunci când citesc un text la prima vedere. Cu toate acestea, din anul școlar viitor, cel mai probabil, la clasa a 5-a se va face mai puțină română. Vor fi mai puține ore de educație fizică, iar limba latină va dispărea din programa de clasa a VIII-a. Acestea sunt doar câteva din modificările pe care Ministerul Educatiei ar putea să le aducă anul acesta programei școlare.

Potrivit proiectelor aflate în dezbatere publică până pe 23 ianuarie, elevii ar putea studia obligatoriu Informatica și ”Educația interculturală” sau ”Educația pentru cetățenie democratică”.

Planul – cadru prevede ce discipline să studieze elevii claselor V-VIII și câte ore să fie alocate, săptămânal, fiecărei materii. Conform, celor trei variante de plan-cadru ale Ministerului Educației, limba și literatura română ar pierde o oră la clasa a V-a. Biologia ar pierde și ea o oră pe săptămână, într-una dintre variantele de programă pentru clasele V-VIII. Iar Geografia și Istoria ar pierde și ele câte o oră pe săptămână la clasele a V-a, a VI-a și a VII-a. Latina, studiată în prezent la clasa a VIII-a, ar urma să dispară din programă.

O altă modificare vizează numărul orelor în care copiii ar trebui să facă mișcare la școală. În prezent, elevii de clasele V-VII pot face 2-3 ore de Educație Fizică și două ore în clasa a VIII-a, iar în noile variantele de plan-cadru, sportul pierde o oră pe săptămână, fie la toate clasele, fie la o parte din ele. În schimb, ar urma să apară materii noi. Potrivit Legii Educatiei, elevii de gimnaziu vor avea obligatoriu ore de Informatică. Iar în locul Educației civice ar urma să apară: Educaţia pentru drepturile copilului la clasa a V-a, Educație interculturală la clasa a VI-a , Educație pentru cetățenie democratică la clasa a VII-a și Educație economică la clasa a VIII-a. Educația pentru sănătate devine și ea materie, dar opțională.

Reprezentanții elevilor contestă însă modificările și spun că variantele propuse nu vizează o reformă reală în educație. Și în mediul on-line au apărut critici, iar oamenii au semnat chiar o petiție prin care cer menținerea orei de latină la clasa a 8-a.

Reprezentanții Institutului de Știinte ale Educației – cei care au redactat cele trei variante de plan-cadru susțin că acceptă criticile și că niciuna dintre variante nu e finală. Acestea vor rămâne în dezbatere publică până pe 23 ianuarie, urmând ca varianta finală să fie avizată între 8 și 10 februarie.

R.D.