-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:30
No menu items!

Mai putem porni motoarele micilor afaceri?

spot_img

Cristian Eugen Libotean are 50 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice – Facultatea de Alimentaţie şi Turism în 1982 şi are o afacere  de familie cu sucuri şi dulceţuri din fructe de pădure care ar stârni invidia multor investitori. “Am început acum 3 ani, în localitatea Tăuţii Magheruş din Maramureş, unde am o fabrică de 1 200 de metri pătraţi. Trebuie să vă spun că sunt membru al Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale din Maramureş”, își  amintește antreprenorul primii paşi în business. “De mic copil am auzit şi de la bunica, dar şi de la alţi oameni din sat că dacă un om este bolnav să-i dai oţet de mere cu muguri de brad. Cu acest produs am început”.

Încet-încet, afacerea s-a dezvoltat. “Participam la multe târguri de produse tradiţionale. Acolo m-au găsit reprezentanţii mai multor lanţuri de supermarketuri care mi-au făcut un audit al producţiei. Adică au venit să vadă în ce condiţii preparăm şi aşa am primit comenzi substanţiale”.

1 500 de borcane cu dulceaţă pe zi

Odată crescută cererea, investitorul avea nevoie de bani pe care nu i-a găsit însă la băncile mari, ci la RoCredit, instituţie financiară specializată în finanţarea microîntreprinderilor. “Acum un an am făcut împrumutul. În 2011, cifra de afaceri a fost de 50 000 de euro, anul acesta este cam de 100 000 de euro, iar anul viitor, tot cu ajutorul băncii, sper să fie de 300 000 de euro”, explică Libotean.

Făbricuţa maramureşeanului produce cam 1 500 de unităţi pe zi, în mare parte dulceţuri din fructe de pădure după reţete tradiţionale. Mai nou, oferta s-a îmbogăţit cu două noi sortimente de dulceaţă de hrean şi de ardei iute.  Un borcan cu dulceaţă de 400 de grame costă 15 lei, iar marfa se găseşte în trei mari lanţuri de magazine – Auchan, Real şi Mega Image. “De muncit, muncim cu toţii: eu, soţia, fiica, unchii şi mătuşile. Fructele le adunăm împreună cu sătenii şi ce nu preparăm în ziua în care culegem ţinem în camere frigorifice. Trebuie să ştiţi că la noi mărirea cantităţii de dulceaţă înseamnă că în plus o femeie, o oală şi o maşină de gătit şi nu cumpărarea de utilaje care să producă la scară industrială”.

200 000 de microcredite în toată Europa

Libotean este un exemplu de succes în afaceri de mică amploare. El a venit joi la conferinţa anuală a Reţelei Europene de Microcreditare (European Microfinance Network) la care a fost prezentat Raportul de ţară (România) privind sectorul microcreditării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Prezent la deschiderea conferinţei, Faisel Rahman, preşedintele EMN, a declarat că reţeaua de microfinanţare europeană cuprinde 90 de organizaţii care oferă sprijin financiar persoanelor şi entităţilor juridice care de obicei sunt excluse din circuitul bancar. “Avem 200 000 de microcredite acordate în valoare de peste un miliard de euro. Vrem să facem în aşa fel încât de aceste servicii de care beneficiază acum sute de mii de oameni să beneficieze milioane”, a spus el.

La rândul lui, Klaas Molenaar, preşedintele Reţelei Paneruropene de Microcreditare, a afirmat că este timpul să lărgim accesul la creditare: “Legătura dintre oameni şi bani trebuie restabilită. Fără spiritul antreprenorial al omului, banii nu au valoare. Această legătură restabilită poate face lucrurile să meargă. Vrem ca din ce în ce mai mulţi oameni să aibă acces la credite din ce în ce mai mari”.

Conferinţa de la Bucureşti reuneşte 300 de oameni: practicieni, investitori, bancheri care îşi fac cunoscute proiectele şi caută noi soluţii pentru susţinerea afacerilor aflate la început de drum. (Dana Şerb)