4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:04
No menu items!

Mai mult de jumătate dintre pacienţii noi cu HIV/SIDA sunt tineri

spot_img

Peste 50 la sută dintre cazurile de infectare cu HIV nou diagnosticate în România sunt din rândul tinerilor între 15 şi 29 de ani, calea majoritară de transmitere a virusului fiind contactul heterosexual, potrivit Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA.

Managerul Institutulul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a lansat marţi, la Iaşi, cu ocazia evaluării programului de informare şi prevenţie în domeniul bolilor infecţioase, mai multe mesaje adresate tinerilor, cu scopul de a preveni infectarea cu HIV.

„Avem mesaje foarte importante de transmis tinerilor: folosiţi prezervativul pentru fiecare contact sexual întâmplător. Iar dacă există îndoieli cu privire la trecutul sexual, fiecare tânăr trebuie să ştie că are posibilitatea de a se testa gratuit şi anonim, aflându-şi astfel statusul HIV. Ulterior, pacienţii pot beneficia de asistenţă medical gratuită şi inclusiv terapie, dacă este nevoie. Pentru 2013, ţintele noastre sunt foarte clare, motiv pentru care vă cerem sprijinul, suportul şi implicarea totală pentru a reduce la maximum posibil transmiterea infecţiei HIV atât la nivelul tinerei generaţii, cât şi la nivelul întregii comunităţi. În acest sens, noi venim în întâmpinarea acestui demers cu testarea HIV, gratuită şi confidenţială, precum şi cu aplicarea în scop preventiv a medicaţiei ARV (antiretrovirală – n.r.)”, a spus managerul de la „Matei Balş”.

Profesorul Streinu-Cercel a atras atenţia asupra consumului de droguri, în special de etnobotanice injectabile, un tânăr ajungând să-şi facă între 10 şi 14 injecţii zilnic.

„Am monitorizat consumatorii de etnobotanice şi am depistat 147 de persoane cu HIV, ceea ce este foarte mult. Am discutat cu Agenţia Naţională Antidrog şi s-a stabilit distribuţia unui pachet cu seringi plus tampon pentru decontaminare, fiind necesare aproximativ opt milioane de astfel de seturi, pentru achiziţionarea cărora am primit deja oferte de donaţii”, a mai spus managerul Institutului „Matei Balş”.

Totodată, medicul a insistat asupra testării HIV a femeilor gravide, precizând că direcţiile de sănătate publică au primit deja truse de testare cu sensibilitate foarte mare şi truse rapide pentru maternităţi.

La rândul ei, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ, a subliniat că este foarte important ca tinerii să înţeleagă necesitatea utilizării prezervativului şi a testării HIV. „Tocmai pentru că este atât de important ca tinerii să înţeleagă importanţa utilizării prezervativului şi a testării HIV, am iniţiat acest program, denumit „Step In – SIDA, Tineri, Educaţie, Prevenţie. Programul de informare şi prevenţie în domeniul bolilor infecţioase este derulat de Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, sub egida Academiei Europene HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase şi în parteneriat cu UMF Iaşi, Consiliul Judeţean, Primăria Iaşi, Ministerul Sănătăţii şi Antibiotice Iaşi”, a precizat Dorobăţ.

Decanul Facultatăţii de Medicină din Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, prof. univ. dr. Doina Azoicăi, a spus, la acelaşi eveniment, că studenţii la medicină sunt deja implicaţi în campanii de educaţie şi prevenire a răspândirii infecţiei în şcoli, în mediul rural şi în universităţi. „Este foarte important ca generaţia tânără să fie informată corect cu privire la semnificaţia infecţiei HIV/SIDA şi a impactului acesteia şi, tocmai de aceea, viitorii medici, actualii studenţi la medicină se implică direct în acest demers”, a spus Azoicăi.

În cadrul programului „Step In”, a fost organizat un seminar la care peste 300 de liceeni au adresat întrebări medicilor prezenţi.

La 1 iunie 2012, în Centrul Regional Iaşi se aflau în evidenţă activă 1.358 pacienţi infectaţi cu HIV, dintre care 29 sunt cu vârste până în 14 ani, 20 – între 15 şi 19 ani, iar 1309 – peste 20 de ani.

În România, numărul total al pacienţilor cu HIV în evidenţă activă este de 11.399.

O.D.