4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:02
No menu items!

MAI își exprimă disponibilitatea la dialog și invită liderii sindicali la discuții

spot_img

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunțat, miercuri, că au luat act de protestul pe care Federația Sindicat­elor Naționale ale Polițiștilor și Perso­nalului Contractual îl organizează în Bucuresti și își exprimă disponibilita­tea la dialog.

În situația în care reprezentanții sindi­cali vor prezenta an­umite revendicări, MAI le va prelua, urm­ând ca, după analiza­rea lor, acestea să fie discutate în cad­rul unei întâlniri pe care o propunem a avea loc vineri 22 decembrie. Ministerul Afacerilor Interne își exprimă preocuparea pentru menținerea unui dia­log sindical real, aspect dovedit cu oca­zia întâlnirilor avu­te deja cu reprezent­anții altor 8 sindic­ate ale polițiștilor, în zilele de viner­i, 15 decembrie, și marți, 19 decemb­rie„, se arată în comunicatul MAI. 

Sindicalişti din Poliţie şi din cadrul ANP participă, miercuri, la un protest, organizat în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, principala nemulţumire fiind subfinanţarea sistemului de ordine publică. Protestul are loc în intervalul 10.00-14.00.

„Protestul nostru este determinat de atitudinea ineficientă a guvernanţilor în ceea ce priveşte finanţarea ordinii publice, salarizarea personalului din acest domeniu de activitate şi protecţia adecvată a poliţiştilor, în special a celor din structurile operative, aflaţi permanent în prim-planul combaterii fenomenelor infracţionale care afectează societatea românească. (…) Considerăm că subfinanţarea MAI ucide, prin aceea că are repercusiuni negative asupra capacităţii operaţionale de îndeplinire a misiunilor prevăzute de lege, în folosul comunităţii, dar şi asupra protecţiei poliţiştilor, supuşi permanent ultrajelor şi altor forme de agresiune fizică ori psihică (a se vedea cazurile tragice din ultima vreme, când mai mulţi colegi au fost atacaţi cu o violenţă extremă, fiind şi acum spitalizaţi în stare foarte gravă)”, transmit sindicatele.

Nemulţumirile sindicaliştilor sunt:
– salarizarea precară a personalului
– transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat – un experiment social ce afectează milioane de salariaţi, inclusiv poliţiştii;
– promisiunile neonorate ale ministrului Afacerilor Interne, în sensul că va modifica Statutul poliţistului, rămase simple vorbe goale, după ce luni de zile s-a mimat negocierea;
– discriminările din Statutul poliţistului, în ceea ce priveşte funcţiile de conducere şi cele de execuţie, plata chiriei, a drepturilor de transport şi a unor sporuri;
– modificările pe ascuns ale legislaţiei de salarizare şi introducerea unor funcţii intermediare, pentru ca poliţiştii să nu fie promovaţi anual pe funcţia imediat superioară;
– neplata miilor de ore suplimentare lucrate de poliţişti, pe motivul că nu sunt bani la buget;
-lipsa unei strategii la nivelul M.A.I. pentru întărirea autorităţii poliţistului şi pentru motivarea personalului de a lucra în mediul rural şi, în special, în zone izolate;
– dispariţia din legislaţie a sporului de frontieră;
– intenţia de modificare, de către guvernanţi, a Legii dialogului social, precum şi mimarea dialogului social de către ministrul Afacerilor Interne;
– subfinanţarea Sistemului de ordine / siguranţă publică, aceasta fiind cauza directă a lipsei de personal şi a logisticii deficitare; problema în cauză a fost adusă, în scris, la cunoştinţa tuturor autorităţilor responsabile din Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern şi MAI, însă soluţionarea propusă de factorii decizionali nu corespunde aşteptărilor noastre şi contextului social actual.

Marţi, conducerea MAI a avut o întâlnire cu reprezentanţii sindicali din Sindicatul Naţional al Agenţilor de Politie, Sindicatul Poliţiştilor din România ”Diamantul”, Sindicatul Poliţiştilor “Lege şi onoare” Mureş, Sindicatul National al Poliţiştilor si Personalului Contractual Mehedinţi, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Sistemul Naţional de Paşapoarte, Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule, Sindicatul Poliţiştilor Dolj, Sindicatul Liber al Poliţiştilor din Caraş-Severin, Sindicatul Poliţiştilor şi Personalului Contractual din I.P.J. Botoşani.

„În cadrul întâlnirii, au continuat discuţiile despre stabilirea celei mai echitabile formule de acordare a unor drepturi salariale, pe structură şi nu pe bază de pontaj, pentru categoriile de personal care beneficiază acum de majorarea pentru asigurarea continuităţii serviciului de la domiciliu. Reprezentanţii MAI vor putea prezenta o variantă concretă după aprobarea bugetului şi finalizarea simulărilor financiare. Măsura acordării sporului de permanenţă de 40% a fost introdusă în iunie 2017 cu aplicare până la 31 decembrie”, au transmis oficialii MAI. 

Referitor la programul de lucru al angajaţilor, reprezentanţii MAI au anunţat că săptămâna viitoare proiectul de ordin va fi introdus în procesul de transparenţă decizională, urmând să fie adus şi în discuţiile Comisiei de Dialog Social, mai informează instituţia.

„În cursul săptămânii viitoare, proiectul de lege privind autoritatea poliţistului în forma rezultată în urma procesului de transparenţă şi a şedinţei de dezbatere publică care a avut loc în data de 11 decembrie 2017 va fi transmis în procedură de avizare la ministere. În paralel, MAI continuă să lucreze la modificarea Legii 360/2002 privind statutul poliţistului. Alte teme discutate în cadrul întâlnirii au mai fost: modificarea ordinului privind decontarea transportului, recunoaşterea vechimii în specialitatea studiilor, modificarea condiţiilor de muncă pentru anumite categorii de poliţişti, asistenţa juridică a poliţiştilor”, precizează MAI.

R.D.