-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:27
No menu items!

MAI: Conducerea Secției 6 Poliție, cercetată după dispariția omului de afaceri Avraham Morgenstern

spot_img

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, că s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secției 6, după ce omul de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanță la 12 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală și aflat sub control judiciar, a dispărut.

„Corpul de control al MAI a efectuat verificări, constatând că punerea în aplicare a măsurii preventive a controlului judiciar aparținea DGPMB – Secția 6 Poliție, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui polițist din cadrul Compartimentului de supravegheri judiciare. Verificările au concluzionat că în intervalul 9 decembrie 2016 – 8 mai 2017 inculpatul a respectat obligația de a se prezenta săptămânal la organul de poliție, ultima prezență la Poliție fiind la data de 8 mai 2017. De asemenea, s-a stabilit că polițistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu și-a exercitat corespunzător atribuțiile de serviciu, nesesizând instanța despre încălcarea acestui program de către inculpat. Polițistul a făcut o serie de verificări și demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanța despre lipsa acestuia și încălcarea obligației de prezentare la poliție”, se arată în comunicatul MAI.

Potrivit reprezentanților MAI, înștiințarea instanței despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut în data de 30 mai 2017, în condițiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15 mai 2017, conform obligației din programul de supraveghere.

„În concluzie, Corpul de Control al MAI a constatat în sarcina polițistului existența unei suspiciuni rezonabile de săvârșire a infracțiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 din Codul Penal înaintând o sesizare în acest sens Direcției Naționale Anticorupție. Ofițerii Corpului de Control al MAI au verificat totodată și modul de punere în aplicare a măsurilor pe care instanța le-a dispus la data de 31 mai 2017, după constatarea neprezentării inculpatului la termenul de judecată, stabilindu-se că în aceeași zi a fost emis mandatul de dare în urmărire națională și consemn la frontieră, iar, ulterior, la data de 13 iunie 2017 Curtea de Apel București a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus în sistemul de informații Schengen. În plan administrativ s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secției 6”, se mai arată în comunicat.

La rândul său, șeful Poliției Capitalei, chestorul Marius Mihai Voicu, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că șeful și adjunctul Secției 6 Poliție au fost trecuți pe funcții inferioare, în urma anchete desfășurate după dispariția omului de afaceri Avraham Morgenstern, aflat sub control judiciar.

„La nivel administrativ, doi ofițeri cu funcții de conducere, șeful și adjunctul Secției 6, au fost trecuți pe funcții inferioare. De asemenea, există o sesizare către o unitate de Parchet pentru ca sub coordonarea sau ancheta efectivă a unui procuror să se stabilească gradul de vinovăție și de ce anume se face vinovat un polițist sau altul”, a declarat Voicu, într-o conferință de presă.

Acesta a afirmat că pe perioada controlului judiciar, de la data la care Avraham Morgenstern nu s-a mai prezentat la Secția de Poliție, s-au constatat anumite deficiențe sens în care „au fost dispuse măsuri de natură disciplinară”, respectiv demararea procedurii de cercetare prealabilă a persoanelor responsabile cu coordonarea și executarea acestei activități de control judiciar.

Totodată, Voicu a precizat că Poliția Capitalei a sprijinit și va sprijini toate verificările.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri că a transmis către Parchetul General, MAI, IGPR și DGPMB sesizări pentru a se verifica și lua măsuri împotriva polițiștilor care au întârziat să notifice Curtea de Apel București cu privire la dispariția omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanță la 12 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală.

R.D.