Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a trimis către Ministerul Finanțelor Publice (MFP) o propunere de menținere, în 2018, a punctului-amendă la valoarea din prezent, respectiv 145 de lei.
Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a precizat, marți, că această măsură a fost propusă pentru a nu genera majorări excesive ale cuantumului amenzilor raportat la veniturile cetățenilor, în condițiile în care sunt preconizate creșteri ale salariului minim brut pe economie, ceea ce ar fi dus la sporirea valorii punctului-amendă.
Potrivit Codului Rutier, valoarea unui punct-amendă este de 10% din cea a salariului minim brut pe economie, astfel încât, în contextul în care, pentru anul viitor, Guvernul a promis un salariu minim brut de 1.900 de lei, valoarea unui punct-amendă ar trebui să crească la 190 de lei. Astfel, cea mai mică amendă de circulație, de 2 puncte – amendă, ar putea fi de 380 de lei.
„În ceea ce privește amenzile contravenționale din domeniul rutier – vă informez că Ministerul Afacerilor Interne a trimis către Ministerul Finanțelor Publice propunerea de menținere în anul 2018 a punctului-amendă, la valoarea din prezent, respectiv 145 de lei. În condițiile în care, conform Programului de Guvernare, în anii viitori sunt preconizate creșteri ale salariului minim brut pe economie, pentru a nu genera creșteri excesive ale cuantumului amenzilor raportat la veniturile cetățenilor și la gravitatea faptelor, această măsură va fi propusă pentru adoptare în ședința de Guvern.
În prezent cuantumul amenzilor rutiere se situează între 290 și 2.900 de lei, iar în cazul contravențiilor aplicate persoanelor juridice, acestea pot ajunge până la 14.500 de lei. Așa cum știți, potrivit Codului Rutier, amenzile contravenționale se stabilesc în funcție de numărul punctelor-amendă aplicate, iar valoarea unui punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin Hotărâre a Guvernului. În ceea ce privește faptele care reprezintă contravenții, precizez că acestea vor fi reanalizate anul viitor cu ocazia discuțiilor privind noul Cod Rutier. Menționez că la nivelul Parlamentului există un proiect de Cod Rutier care, conform discuțiilor purtate cu ministrul afacerilor interne, urmează a fi supus atenției specialiștilor din cadrul ministerului.
Măsura plafonării valorii punctului de amendă va fi însoțită de acțiuni cu caracter preventiv în domeniul siguranței rutiere, prevenirea accidentelor fiind principala prioritate a Poliției Rutiere.
Propunerea de plafonare a valorii punctului de amendă la nivelul actual va fi integrată într-un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal – bugetare în anul 2018, care va fi promovat în Guvern de Ministerul Finanțelor Publice și prin care va fi modificată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI.
Pensii recalculate pentru 16.000 de pensionari ai MAI
O altă măsură luată la nivelul MAI se referă la faptul că din decembrie se vor plăti diferențele de bani rezultate în urma recalculării pensiilor pentru angajații MAI care au ieșit la pensie înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat.
„La acest moment procesul de recalculare a pensiilor din MAI este finalizat în proporție de 80%, în luna decembrie urmând să primească diferențele rezultate în urma recalculării aproape 16.000 de pensionari. Plățile vor fi acordate începând cu pensiile cele mai mici, procesul urmând să continue în ordinea crescătoare a acestora. Cei aproximativ 16.000 de pensionari care vor primi aceste diferențe rezultate în urma recalculării au pensii cuprinse între 540 de lei și aproximativ 7.000 de lei. Persoanele care au pensii mai mari de 7.000 lei/lună vor primi diferențele rezultate în urma recalculării în prima jumătate a anului viitor, pentru acest lucru urmând a fi înaintată o propunere de prorogare a termenului de recalculare și de punere în plată până în luna iunie 2018. O parte dintre pensionarii cărora nu li s-a putut recalcula pensia până în prezent au lucrat înainte de 1990 în structuri care s-au desființat, cum ar fi Departamentul Securității Statului, motiv pentru care au fost întâmpinate dificultăți în a face dovada drepturilor avute. Precizez, de asemenea, că persoanele care au ieșit la pensie în perioada august-septembrie 2017 își vor primi primele pensii în luna decembrie”, a mai spus Monica Dajbog.
Peste 1000 de subofițeri, maiștri militari și agenți, avansați în corpul ofițerilor
O altă informație privește avansarea în grad a angajaților care au câștigat concursurile pentru trecerea în corpul ofițerilor în această toamnă.
„Obiectivul nostru este ca de 1 decembrie 2017, cu ocazia Zilei Naționale a României, să fie avansați în corpul ofițerilor cei peste 1.300 de agenți de poliție, subofițeri de jandarmi și de pompieri care au promovat examenul. Până în această dimineață (marți dimineața – n.r.), au fost emise peste 1.100 de Ordine de ministru pentru acordarea gradului de ofițer, iar această activitate continuă cu prioritate.
Pentru că m-am referit la avansări, și pentru că se apropie Ziua Națională a României, doresc să vă informez că din dispoziția ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, agentul șef adjunct Constantin Dănuț de la Poliția Capitalei, Secția 14, care sâmbătă, aflat în timpul liber, a intervenit pentru imobilizarea unui agresor extrem de violent, va fi avansat înainte de termen și va primi și o majorare salarială. Prin această decizie conducerea MAI dorește să recompenseze curajul și spiritul civic de care a dat dovadă agentul de poliție”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI.