4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:35
No menu items!

Magnat imobiliar, condamnat la moarte pentru corupție. Femeia este acuzată de fraude în valoare de 12,5 miliarde de dolari

spot_img

Condamnarea la moarte a unui magnat imobiliar într-un caz de fraudă financiară de 12,5 miliarde de dolari este cea mai recentă pedeapsă aplicată de Vietnam în cadrul campaniei anticorupție de amploare.

Sentința împotriva lui Truong My Lan, fosta președintă a dezvoltatorului imobiliar Van Thinh Phat Holdings Group, vine după demisia a doi președinți în puțin peste un an, legate de acuzații separate de nereguli.

Analiștii spun că amploarea abaterilor comise de Lan a zdruncinat opinia publică într-o țară care a proiectat mult timp o imagine de stabilitate autoritară – și a stârnit alarma în rândul investitorilor străini, un motor-cheie al economiei în plină expansiune a Vietnamului.

Anchetatorii au arătat că ea și complicii săi au sustras peste 304 trilioane de dong (12,5 miliarde de dolari) de la Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB), pe care a controlat-o efectiv prin zeci de reprezentanți, în ciuda normelor care limitează strict participațiile mari la creditori, potrivit Reuters.

O fraudă cât 3% din PIB-ul Vietnamului

Acțiunile lui Lan au dus la daune de 677.000 de miliarde de dong vietnamezi (27 miliarde de dolari) pentru SCB, una dintre cele mai mari bănci comerciale private din țară, potrivit companiei de stat VN Express International.

Ea „a fost creierul în schema pe termen lung și a comis infracțiuni elaborate și organizate, provocând consecințe irevocabile”, au arătat judecătorii Tribunalului Popular din Ho Chi Minh în motivarea deciziei.

Se estimează că amploarea fraudei ar fi echivalentă cu aproximativ 3% din economia Vietnamului. Prin comparație, scandalul de lungă durată al fondului de stat 1MDB din Malaezia, care a început în 2009, descris ca fiind una dintre cele mai mari infracțiuni financiare din lume, a implicat jefuirea a aproximativ 4,5 miliarde de dolari.

Potrivit Reuters, presa vietnameză de stat a dezvăluit că 84 de inculpați în acest caz au primit sentințe care variază de la eliberare condiționată timp de trei ani până la închisoare pe viață. Printre aceștia se numără soțul lui Lan, Eric Chu, un om de afaceri din Hong Kong, care a fost condamnat la nouă ani de închisoare, și nepoata ei, care a primit 17 ani.

Un proces-spectacol fără precedent

Procesul ei, care a început luna trecută, s-a desfășurat în mod public în mass-media de stat, o schimbare de abordare într-o țară în care, de obicei, informațiile sunt strict controlate. Lan, în vârstă de 60 de ani, a fost găsită vinovată de luare de mită, de încălcarea reglementărilor bancare și de deturnare de fonduri și condamnată la moarte, deși familia sa a anunțat că va face apel.

Probele din dosar au însumat 104 cutii, care cântăreau în total șase tone. Alte 85 de persoane au fost judecate împreună cu Truong My Lan, care a negat acuzațiile și poate face apel.

Toți inculpații au fost găsiți vinovați. Patru au primit închisoare pe viață. Restul au primit pedepse de închisoare cuprinse între 20 de ani și trei ani cu suspendare. Soțul și nepoata lui Truong My Lan au primit pedepse cu închisoarea de nouă și, respectiv, 17 ani.

„Cred că nu a mai existat niciodată un astfel de proces-spectacol în epoca comunistă”, a declarat David Brown, un oficial pensionat al Departamentului de Stat al SUA, cu o experiență îndelungată în Vietnam. „Cu siguranță nu a existat nimic de această amploare”.

Procesul a fost cel mai dramatic capitol de până acum al campaniei anticorupție „Cuptoare aprinse”, condusă de secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong.

Ideologul marxist Nguyen Phu Trong crede că furia populară față de corupția rapace reprezintă o amenințare existențială la adresa monopolului Partidului Comunist asupra puterii. El a început campania în mod serios în 2016, după ce l-a depășit pe prim-ministrul pro-business de atunci pentru a-și păstra funcția de conducere în partid.

Demisii la nivel înalt

În ultimul an, niveluri uluitoare de deturnare de fonduri și fraudă au fost dezvăluite de Partidul Comunist din Vietnam (CPV), aflat la putere, în cadrul campaniei anticorupție în curs, care a început în 2016 și a dus la anchetarea a sute de membri de partid.

Luna trecută, unul dintre liderii săi de vârf a fost forțat să demisioneze. În cadrul unei reuniuni din 20 martie, CPV a acceptat demisia președintelui Vo Van Thuong, pentru „încălcări care au lăsat o amprentă negativă asupra reputației Partidului Comunist”, o expresie înțeleasă în general de analiști ca făcând aluzie la legături cu corupția.

Deși considerată în general ceremonială, președinția este una dintre cele trei poziții de top în ierarhia politică din Vietnam, după secretarul general al PCV, în prezent Nguyen Phu Trong.

Demisionând după numai aproximativ un an de mandat, veteranul partidului Thuong, care a promis cândva să „continue cu hotărâre” lupta împotriva corupției, a devenit al patrulea membru al Biroului Politic format din 18 persoane care a demisionat în ultimii ani.

Elena Cristea