Ministerul român de Externe a criticat duminică mesajele publice recente ale premierului ungar Viktor Orban, în contextul participării acestuia la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, un eveniment care duce constant la creșterea tensiunilor bilaterale. Și în acest an, liderii de la Budapesta au lansat mesaje favorabile autonomiei etnice, în afara cadrului constituțional al României.
Mesajul de pe contul de Facebook al instituției:
Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunțat în favoarea unei „relații eficiente” româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari şi ale Ținutului Secuiesc. Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile şi contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituționale din România, nu contribuie nicidecum la „eficientizarea” relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, așa cum își propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar.
Atâta vreme cât partea ungară nu dovedeşte neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiți de comun acord de România şi Ungaria în documentele sus-menționate, relația bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată şi construită pe încredere reciprocă. România – în ce o priveste – este deschisă și dorește ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu acești parametri, în beneficiul cetățenilor celor două țări, ca state membre ale UE și Aliați în NATO.
În schimb, ministrul Apărării Mircea Dușa, a declarat, la Târgu Mureș, că în acest an premierul Ungariei Viktor Orban ”a fost mai moderat”, comparativ cu anii anteriori, și a afirmat că cele două state trebuie să își bazeze relațiile pe încredere și pe respect reciproc.
”Eu cred că două state care fac parte din NATO, care fac parte din UE, trebuie să își bazeze relațiile pe încredere și pe respect reciproc și pe principiile care guvernează cele două organizații. Sigur că anul acesta domnul Orban a fost mai moderat față de anii anteriori și cred că trebuie să respectăm toți principiile dreptului internațional, să respectăm acordul bilateral pe care România îl are cu Ungaria, în cooperarea economică, socială, cât și în alte domenii de activitate”, a declarat Dușa la Conferința județeană a PSD Mureș.
Sâmbătă, la Tușnad, Orban a declarat:
„Nu știu dacă se va întâmpla, dacă există totuși o dorință foarte clară de partea română, de partea celor care fac politica externă a României să se revină șa relația normală, eficientă, care a existat până în 2012. Noi nu știm dacă politicienii români, dacă cei responsabili cu această politică externă vor să reluăm relația, pentru că noi, Ungaria spunem că această relație nu ar fi trebuit să se strice după 2012, pentru că această relație este importantă pentru România, pentru Ungaria deopotrivă, pentru comunitatea maghiarilor din România, pentru maghiarii din Ungaria, pentru români. Deci, eu cred că trebuie, bunul simț ne indică faptul că trebuie să ne întoarcem la o relație eficientă dintre România și Ungaria”.