4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:19
No menu items!

MAE: Turcia este un partener cheie al României, pe plan politic, strategic şi economic

spot_img

Ministerul de Externe de la București a descris într-un comunicat de presă de marți relațiile foarte apropiate dintre România și Turcia, prin prisma relațiilor bilaterale subsumate unui Parteneriat Strategic și a cooperării în formatele regionale.

Contextul acestui comunicat este vizita făcută marți la Ankara de secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba, aflată pe agenda de cooperare bilaterală. Tonul comunicatului și multitudinea detaliilor capătă însă o relevanță aparte, în urma incidentului militar dintre Turcia și Rusia, care a avut loc marți dimineață.

Principalele elemente ale comunicatului MAE:

  • George Ciamba a avut consultări politice cu Volkan Bozkir, ministru desemnat pentru afaceri europene, Ali Naci Koru, ministru adjunct al afacerilor externe al Republicii Turcia, Murat Salim Esenli, subsecretar de stat adjunct pentru afaceri europene în cadrul MAE, şi cu Rauf Engin Soysal, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene.
  • George Ciamba a evidenţiat faptul că Turcia este un partener cheie al României la nivel politic, strategic şi economic. De asemenea, a exprimat satisfacţia pentru dinamica specială dobândită de relaţiile româno-turce după încheierea Parteneriatului Strategic în anul 2011, urmată de semnarea Planului de Acţiuni, doi ani mai târziu.
  • Consultările au oferit prilejul efectuării unui schimb detaliat de opinii şi analizării priorităţilor aflate pe agenda bilaterală, regională şi internaţională. O atenţie prioritară a fost acordată relaţiilor bilaterale excelente dintre cele două ţări, cu accent pe stadiul dialogului politico-diplomatic, pe cooperarea economică şi cea sectorială.
  • Oficialul român a reliefat faptul că Turcia este primul partener comercial al României din afara UE şi al cincilea partener în privinţa schimburilor internaţionale totale ale ţării noastre, subliniind potenţialul deosebit de dezvoltare a cooperării economice între cele două ţări.
  • Au fost discutate proiecte economice concrete şi modalităţi de impulsionare a materializării acestora. În acest context, a fost abordat subiectul cooperării în domeniul energiei, cu accent asupra dezvoltării de proiecte comune care să corespundă intereselor celor două state, precum şi priorităţilor strategice ale regiunii.
  • Agenda convorbirilor a inclus şi relaţiile UE-Turcia, cooperarea în plan regional şi actuala criză a migraţiei. Ciamba a reiterat faptul că România este consecventă în acordarea de sprijin Turciei în vederea aderării la Uniunea Europeană şi încurajează Turcia pe calea reformelor şi alinierii la acquis-ul comunitar.
  • Privitor la criza migraţiei, Ciamba a evidenţiat rolul deosebit de important deţinut de către Turcia în calitate de ţară care găzduieşte pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi şi care joacă un rol cheie în soluţionarea actualei crize, atât din punct de vedere umanitar, cât şi al controlului fluxului migraţionist şi al combaterii reţelelor de trafic de persoane. A subliniat necesitatea unei abordări care să asigure rezolvarea cauzelor profunde ale fenomenului migraţionist. Partea română a apreciat importanţa consolidării cooperării dintre UE şi Turcia, inclusiv în contextul Summitului UE-Turcia care va avea loc la 29 noiembrie 2015.
  • Cele două părţi au avut şi un schimb de vederi asupra situaţiei din vecinătatea estică, exprimând interesul comun pentru consolidarea stabilităţii şi a progreselor economice în regiune. În ceea ce priveşte Republica Moldova, partea română a reiterat mesajul de sprijin pentru continuarea agendei pro-europene.
  • Agenda discuţiilor a prevăzut şi discuţii referitoare la cooperarea regională în cadrul Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN). În contextul deţinerii de către România a preşedinţiei în exerciţiu a OCEMN, oficialul român a reiterat interesul pentru acţiunile comune în regiunea Mării Negre care vizează promovarea cooperării regionale, a stabilităţii şi creşterii securităţii în sud-estul Europei.