Comentariile publice despre eventualul eșec al Consorțiului Nabucco de a obține un contract pentru gazele de la Shah Deniz II sunt speculații, a afirmat joi Brândușa Predescu, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
România are un interes strategic în dezvoltarea proiectului Nabucco Vest, pentru a-și diversifica sursele de gaze naturale, iar soarta acestui proiect depinde de decizia Consorțiului Shah Deniz privind varianta de transport înspre piețele europene.
”La acest moment, orice tip de comentarii privind decizia consorțiului Shah Deniz sunt premature și speculative. Nu a fost făcut niciun anunț neoficial sau oficial cu privire la decizia care va fi luată. Din informațiile noastre, un anunț privind decizia care ar putea fi luată ar putea avea loc spre finalul acestei luni”, a spus Brândușa Predescu.
Pentru a fi viabilă, o rută de transport a gazelor dinspre Caucaz înspre Europa ar trebui să aibă resursele de gaze asigurate prin contract pe termen lung. Principala concurență pentru Nabucco o reprezintă Trans Adriatic Pipeline.
Acționarii consorțiului Nabucco sunt Transgaz Mediaș, BEH (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), GDF Suez (Franța) și OMV (Austria).
Proiectul Nabucco Vest vizează alimentarea Europei cu 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, printr-un gazoduct care ar urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România și Ungaria.
Vlad Bârleanu