Ministerul Afacerilor Externe anunță că, potrivit ultimelor date comunicate de autorităţile canadiene prin intermediul Ambasadei României la Ottawa şi Consulatului General al României la Montreal, care au continuat să monitorizeze evoluţiile incidentului soldat cu decesul mai multor persoane din localitatea Akwesasne (în apropierea graniţei SUA – Canada), a fost confirmată cetăţenia română a două dintre victime.
„Autorităţile canadiene au subliniat că, având în vedere că ancheta în acest caz este încă în desfăşurare, mai multe informaţii nu pot fi comunicate la acest moment”, mai transmite MAE, în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, ambasada României la Ottawa şi Consulatul General al României la Montreal continuă dialogul atât cu autorităţile locale canadiene, cât şi cu rudele celor decedaţi cu privire la procedura de repatriere a trupurilor neînsufleţite, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor.
Săptămâna trecută, opt persoane au fost găsite decedate în comunitatea autohtonă Akwesasne, la frontiera dintre provinciile canadiene Quebec şi Ontario şi statul american New York.
„Iniţial au fost găsite şase persoane – cinci adulţi şi un minor, iar ulterior, în cadrul procedurilor de căutare şi salvare, au mai fost găsite două persoane – un adult şi un minor (…). Cei doi minori aveau cetăţenia canadiană, fiind găsite şi paşapoartele canadiene ale acestora. A fost demarată o anchetă cu privire la acest caz”, a transmis ministerul român sâmbătă.
Preşedintele SUA Joe Biden şi premierul canadian Justin Trudeau au convenit săptămâna trecută să-i oprească pe solicitanţii de azil care vin în Canada prin treceri de frontieră neoficiale, o decizie despre care criticii spun că i-ar putea face pe refugiaţi şi migranţi să îşi asume mai multe riscuri la traversarea graniţei.
Poliţia din Akwesasne a spus însă că acordul care a închis o trecere neoficială de frontieră numită Roxham Road, în Quebec, nu ar trebui să fi fost un factor în tragedia celor două familii, dat fiind că acestea încercau să meargă spre SUA, nu să intre în Canada.
„La momentul actual, pot să vă spun că nu are nicio legătură cu acea închidere, pentru că se crede că acei oameni încercau să intre în Statele Unite. Este complet opus”, a afirmat O’Brien.
Teritoriul acestei comunităţi autohtone se află aproape de malurile fluviului Sfântul Laurenţiu, în provinciile canadiene Quebec şi Ontario şi statul american New York.
Adina Silav