4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:18
No menu items!

Macovei: Anchetarea procurorilor de către parlamentari, o încălcare a statului de drept UPDATE

spot_img

Monica Macovei  este de părere că asaltul asupra democraţiei în România continuă, întrucât USL doreşte anchetarea justiţiei de către Parlament, ea referindu-se la înfiinţarea comisiei parlamentare privind referendumul. „Pe zi ce trece este tot mai clar că USL doreşte să îşi subjuge toate instituţiile independente din România şi să suprime statul de drept. Senatorii USL au propus şi votat ieri, 8 octombrie, înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind cercetările procurorilor în dosarul fraudelor reclamate la referendum. Adică, parlamentarii USL vor să îi ancheteze (ilegal) pe procurorii care anchetează (legal) reclamaţiile de fraudă la referendum. Ştim din comunicatele DNA că cel puţin unul din dosare îl priveşte pe secretarul general al PSD, dl Liviu Dragnea, învinuit pentru infracţiuni legate de referendumul din 29 iulie 2012, iar altul pe deputatul PNL Teodor Atanasiu”, a explicat Macovei.

De asemenea, europarlamentarul PDL susţine că senatorii USL se contrazic flagrant şi arată intenţia lor reală: anchetarea procurorilor. „Astfel, deşi menţionează că această Comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci îşi propune să verifice sesizările cetăţenilor şi autenticitatea lor, aceiaşi senatori spun că vor să ia în considerare posibilele fapte ilicite ale procurorilor. Cu alte cuvinte, Comisia parlamentară vrea să ancheteze şi să judece procurorii, cu scopul (1) de a îşi scăpa membrii USL de anchetă prin intimidarea şi ameninţarea procurorilor, mai ales acum în timpul procedurii de numire a unor noi şefi la Parchetul General şi DNA; (2) de a decredibiliza ancheta şi pe procurorii care lucrează în aceste dosare; (3) de a minţi opinia publică din România cu privire la scopul legitim şi legal al acestor anchete, care nu este cum au votat oamenii, ci dacă şi cum s-au comis fraudele; (4) de a-i minţi şi pe europeni ori americani pentru care frauda la alegeri/referendumuri nu este admisibilă şi este sancţionată penal, iar Parlamentul nu intervine în anchete”, continuă Macovei.

În opinia sa, Comisia inventată ieri de USL ne aruncă înapoi în timp, la vremea partidului stat din perioada guvernărilor PSD, când anchetele începeau, se opreau ori aveau loc pe baza directivelor şi bunului plac al conducerii PSD în frunte cu condamnatul Adrian Năstase, care dă sfaturi USL din închisoare. USL propagă în continuare o minciună şi, mai mult, caută dovezi care să o susţină. Oamenii nu au fost anchetaţi pentru că au mers la vot şi nici pentru cum au votat, ci pentru că există sesizări că votul la referendum a fost fraudat. Iar jurământul pe Biblie este prevăzut de Codul de procedură penală şi trebuie respectat. Reprezentanţii USL, conduşi de un fost procuror şi doctor în drept, ştiu perfect acest lucru, dar nu vor să recunoască, pentru că ar însemna să respecte legea. (A.M)

 

UPDATE

Buda: Înfiinţarea comisiei de anchetă a referendumului încalcă separaţia puterilor în stat

Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, a catalogat decizia USL de înfiinţare a unei comisii de anchetă a referendumului drept un demers care încalcă separaţia puterilor în stat şi o încercare de a subordona justiţia în actul politic. „Această iniţiativă, prin care se doreşte anchetarea procurorilor în legătură cu cercetările efectuate de Poliţie, DNA şi Parchetul General, se înscrie în curentul presiunilor pe care USL le exercită permanent asupra instituţiilor statului şi încercării de a anihila justiţia, singura în măsură să ancheteze neregulile semnalate în procesul electoral de la referendum. USL subordonează justiţia în actul politic, spune Buda.