4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:27
No menu items!

Măceșul tonifică și vitaminizează organismul

spot_img

Măceșul tonifică și vitaminizează organismul

Încărcat toamna de fructe mici, roșii, măceșul, denumit și trandafir sălbatic sau sipică, este întrebuințat pentru multiplele sale beneficii.

Măceșele au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele și de 200 de ori mai multă decât merele. Totodată, măceșele conțin vitaminele A, B1, B2, B3, K, dar și zaharuri, acid citric și malic, pectine, tanini, uleiuri volatile, lecitină și minerale – calciu, magneziu fier, potasiu.

Vitamina C din fructele de măceș sporește imunitatea organismului, prevenind afecțiunile specifice sezonului rece și grăbind vindecarea bolilor cronice. Compoziția măceșelor tonifică și vitaminizează întregul organism, protejează și menține sănătatea țesuturilor și a organelor interne. Vitamina B3 previne, ușurează sau chiar vindecă afecțiunile cardiace, hipertensiunea, varicele, ateroscleroza, echilibrează colesterolul.

Măceșele se administrează sub mai multe forme, potrivit infuziedesanatate.ro:

Pulbere: Se folosește pentru:

  • prevenirea bolilor de inimă (previn ateroscleroza, ajută la adaptarea aparatului cardiovascular la condițiile de stres, previn puseele de hipertensiune) și reglarea colesterolului
  • hipertensiune arterială
  • infecții respiratorii: previne bronșita virală și bacteriană, pneumonia, viroza pulmonară , sinuzită, rinită etc. deoarece măceșele îmbunătățesc activitatea sistemului imunitar și întăresc epiteliile respiratorii, ajutându-le să-și exercite rolul de barieră în fața microorganismelor infecțioase.
  • Scorbut, avitaminoză – stimulează organismul să asimileze și vitamine din alte surse
  • Circulație periferică deficitară
  • Gripă, guturai – Mai multe studii arată că pacienții care iau pulbere de măceșe încă de la declanșarea acestor afecțiuni au un timp de vindecare mai scurt, organismul rezistă mai bine la accesele de febră, efectele secundare ale bolii (dureri de cap, musculare, vertij) sunt mult diminuate.
  • Hemoragie menstruală – previne crampele menstruale, are un rol de regularizare a activității hormonale, dar și de compensare a pierderilor de sânge.
  • viermi intestinali

 

Infuzie:  Se folosește pentru: alergii, cistite, nephrite, colicistită, litiază, colici biliare, debilitate și anemie la sugari, rheumatism, constipație, convalescență (reface capacitatea naturală de apărare și de efort a organismului, stimulează apetitul alimentar și îmbunătățește asimilația substanțelor nutritive), tratamentul cu antibiotice.

Decoct de sâmburi: Se folosește pentru: cistite, nephrite, diaree

Tinctură:  Este un bun tonic si sedativ.

Sirop: Se folosește pentru: debilitate și anemie la copii mici, circulație periferică deficitară

Lichior:  Este un bun tonifiant și reconfortant pentru bătrâni.

R.M.