8.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 14:28
No menu items!

Lupus, boala autoimună care face corpul să-și atace celulele sănătoase

spot_img

Lupusul este o afecțiune autoimună complexă care determină sistemul imunitar să atace celulele sănătoase din piele, rinichi, inimă și plămâni. Cauzele exacte ale lupusului sunt în mare parte necunoscute. Cercetătorii presupun că o combinație de hormoni, gene, funcția sistemului imunitar și factori de mediu pot crește riscul de lupus.

Cauzele exacte ale lupusului sunt în mare parte necunoscute. Cercetările au arătat că o combinație de factori hormonali, genetici, de mediu și imunologici poate crește riscul de a dezvolta această afecțiune.1

Lupusul este o afecțiune autoimună care provoacă inflamații. Sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele sănătoase atunci când o persoană dezvoltă lupus sau orice altă tulburare autoimună. Lupusul afectează mai multe organe și părți ale corpului, inclusiv pielea, plămânii, rinichii, articulațiile, mușchii și inima.

Lupusul este ereditar?

Lupusul tinde să se întâlnească în familii, ca și în cazul multor alte tulburări autoimune. Faptul că aveți un istoric familial de lupus nu garantează că veți dezvolta boala. Este important să rețineți că oamenii nu moștenesc afecțiunea în sine în majoritatea cazurilor. În schimb, oamenii moștenesc mutații genetice care le cresc sau le scad riscul de a dezvolta lupus.3

Faptul că aveți o mutație genetică nu garantează că veți dezvolta afecțiunea.
Lupusul afectează fiecare persoană în mod diferit. Nu toate persoanele cu lupus au dezvoltat această afecțiune din cauza unei mutații genetice.

Cine se îmbolnăvește de lupus?

Oricine se poate îmbolnăvi de lupus, dar unele persoane au mai multe șanse de a dezvolta această boală decât altele. Următorii factori de risc vă pot crește probabilitatea de a dezvolta lupus: 

Vârsta: Lupusul este cel mai frecvent la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani.
Etnia: Femeile de culoare au o probabilitate mai mare de a dezvolta lupus în comparație cu femeile albe. Lupusul este, de asemenea, mai frecvent la femeile hispanice, asiatice, native americane și native din Alaska.
Geografie: Lupusul a devenit din ce în ce mai frecvent în țările occidentale industrializate. Cercetătorii consideră că persoanele care trăiesc în Africa și Asia au rate mai mici de lupus în comparație cu țările occidentale.
Sex: Lupusul este mai frecvent la femei decât la bărbați.
Factori de risc: Cercetătorii nu cunosc cauza exactă care stă la baza lupusului, dar au identificat unii factori de risc. Hormonii, genele, mediul înconjurător și funcția sistemului imunitar pot influența riscul de a dezvolta lupus.

Lupusul este de aproape 10 ori mai frecvent la femei decât la bărbați. Experții au încercat să înțeleagă rolul hormonilor în dezvoltarea lupusului. Unele dovezi sugerează că hormonii pot explica de ce mai multe femei decât bărbați au lupus.31

Acești hormoni includ, dar nu se limitează la:

  • Dehidroepiandrosteron (DHEA)
    Estrogenul
    Estradiol
    Prolactină
    Progesteron
    Prolactină
    Testosteron

Anumite gene pot juca un rol în dezvoltarea lupusului. Sunt necesare mai multe cercetări, dar unele dovezi sugerează că variațiile genetice pot crește riscul. Mutațiile în mai multe gene cresc cel mai adesea șansele de a dezvolta această afecțiune.

Lupusul este o afecțiune autoimună, astfel încât majoritatea persoanelor care suferă de această afecțiune prezintă modificări legate de modul în care funcționează sistemul lor imunitar. Celulele suferă apoptoză atunci când sunt deteriorate sau nu mai sunt necesare în sistemul imunitar. Apoptoza este un proces care determină autodistrugerea sau moartea celulelor. Aceste celule ies de obicei din organism atunci când nu mai sunt folosite.

Cercetările au arătat că celulele moarte rămân în corpul celor care suferă de lupus. Aceste celule eliberează substanțe sau toxine care pot declanșa inflamații în sistemul imunitar. Sistemul imunitar începe să atace țesuturile sănătoase din diferite organe ale corpului, manifestând în cele din urmă simptomele fizice ale lupusului.

Elena Cristea