Pe 1 iulie are loc proba de Limba și Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat. Examenul începe anul acesta cu o întâziere de aproape două săptămâni față de anii precedenți, când prima probă avea loc în jurul datei de 20 iunie.
Absolvenții de liceu susțin luni prima probă scrisă la Bacalaureat – Limba și Literatura Română.
Spre deosebire de alți ani, absolvenții de liceu au acum o zi liberă între proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie (pe 2 iulie), și proba la alegere în funcție de profil (pe 4 iulie), la sesiunea de vară.
Calendarul probelor scrise:
1 iulie 2024: Limba și literatura română
2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului
4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării
5 iulie 2024: Limba și literatura maternă
Afișarea rezultatelor va avea loc pe 8 iulie 2024, până la ora 12.00, iar depunerea contestațiilor este permisă în intervalul orar 12.00 – 18.00. Acestea vor fi soluționate în intervalul 9 – 11 iulie, urmând ca pe 12 iulie să aibă loc afișarea rezultatelor finale.
Înscrierile la Bacalaureat 2024 au început luni, 3 iunie, și s-au încheiat vineri, 7 iunie, chiar în ultima zi de cursuri pentru elevii absolvenți. Potrivit ministerului, peste 134.000 de absolvenți de liceu, dintre care 119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare, sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune la toate probele sau doar la cele nepromovate în sesiunile anterioare.
„Probele sunt monitorizate audio-video. Candidații nu au voie să intre în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare”, precizează Ministerul Educației.
Elevii care intră luni în sălile de examen trebuie să știe că accesul se va face în intervalul 7.30 la 8.30, iar cei care întârzie nu vor mai putea intra la probe.
Totodată, ei au voie să pătrundă în sala de examen cu telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe și orice alte materiale auxiliare. Sunt interzise și toate mijloacele electronice de calcul sau de comunicare. Cei care încalcă aceste reguli și introduc astfel de obiecte în săli pot fi eliminați din examen.
Elena Cristea