Vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 14 grade Celsius în Maramureş şi Transilvania şi 24 de grade C în Oltenia. O temperatură de 24 de grade C este mai de grabă specifică lunilor mai și iunie, nu lunii noiembrie, spun meteorologii.
Deşi recunosc că vremea este deosebit de caldă pentru luna în care ne aflăm, specialiștii susţin că pentru ei nu este tocmai o surpriză, în condiţiile în care anul acesta a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor. Potrivit acestora, temperaturi foarte mari sunt înregistrate şi în Franţa sau Italia şi se datorează unui val de aer venit din Sahara. Acesta va rămâne peste Europa şi azi.
Astfel, la Paris s-au înregistrat 21,6 grade C, stabilind recordul pentru luna noiembrie. Recordul național în Franța s-a înregistrat duminică, când temperaturile au ajuns la 29 de grade C, în Saint-Jean-de-Luz, în apropierea graniței cu Spania. Evidențele există din 1921.
La începutul lunii noiembrie, valul de căldură s-a instalat în nord vestul Europei când noi recorduri au fost înregistrate în Irlanda și Marea Britanie. Suedia și Norvegia, de asemenea, se apropie de propriile recorduri naționale, înregistrând 18 grade C la Hudisvall și 20 la Sunndalsora.
Germania se bucură și ea de această căldură nespecifică perioadei. Cel puțin 73 de orașe au dodobât recordurile individuale, dar cel național ramâne încă intact.
Și în munții Elveției, la altitudini mari, au fost temepraturi pozitive de 7,2 grade, spargând recordul anterior de 4,7 grade C, stabilit in 1992, pe vârful Jungfrau, care are 4.158 de metri – unul dintre cele mai înalte.
Cu astfel de recorduri de căldură înregistrate și în Africa de Nord, America de Sud, Japonia și Australia, este foarte posibil ca la Conferința pe tema schimbării climaterice, de la Paris, care va avea loc la sfârșitul acestei luni, să fie discuții intense pe acest subiect.