3.1 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 7:04
No menu items!

Lumea medicală, în ceață. Vaccinul anti-COVID oprește îmbolnăvirea. Dar și transmiterea?

spot_img

Lumea medicală din întreaga lume se concentrează pe efectuarea de studii care să stabilească dacă vaccinul anti-COVID va împiedica infectarea celor imunizați și răspândirea „tăcută” a noului coronavirus. Este motivul principal pentru care masca va trebui purtată în continuare, inclusiv de către cei vaccinați.

În organismul oamenilor imunizați prin vaccin se creează anticorpi, care, exprimat în termeni simpli, luptă la apariția unei eventuale infectări. Întrebarea este dacă, în zona nasului, calea principală de intrare a COVID, răspunsul imunitar este suficient, astfel încât virusurile să nu se reproducă și să nu poată fi eliberate prin strănut sau expirație, devenind astfel periculoase nu pentru gazda imunizată, ci pentru cel neimunizat, la care ar putea ajunge.

„Este o cursă de viteză: depinde dacă virusul se poate reproduce mai repede sau dacă sistemul imunitar îl poate controla mai repede”, explică Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Seattle, pentru The New York Times, scrie Libertatea.

Cele două vaccinuri COVID-19, de la Pfizer și Moderna, administrate populației mondiale începând din decembrie 2020 în campaniile de imunizare din întreaga lume par a fi foarte eficiente, în proporție de 90-95%, în prevenirea îmbolnăvirilor și a dezvoltării formelor grave de boală. 

Dar nici un medic, expert sau specialist nu știe încă, pe baza unor studii, cât de eficiente sunt în stoparea răspândirii noului coronavirus.

Asta pentru că cercetările uriașe ale Pfizer și Moderna au avut ca urgență măsurarea eficacității și nu au urmărit și dacă persoanele vaccinate care au intrat în contact cu coronavirusul ar putea fi silențios contagioase. Blochează cu adevărat vaccinul transmiterea acestui gen de virus, care este adesea răspândit de persoanele asimptomatice?

„Va fi o situație complicată”

Răspunsul la întrebare este vital, pentru că „un vaccin care blochează complet infecția ar putea salva viețile mai multor oameni, inclusiv a celor care nu au primit vaccinul, protejându-l indirect”, după cum explică într-o lucrare publicată doctorul Joshua Schiffer, cercetător în boli infecțioase de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din SUA. 

Fără un răspuns la această întrebare, efectul schimbării comportamentului după vaccinare poate fi periculos la nivel social.

„Mulți oameni se gândesc că odată ce vor fi vaccinați nu vor mai trebui să poarte măști”, spune doctorul Michal Tal, imunolog la Universitatea Stanford, pentru New York Times.

„Va fi o situație complicată, pentru că ei trebuie să înțeleagă că nu vor putea renunța la mască, deoarece ar putea fi contagioși și, deci, un pericol pentru cei din jurul lor”.

Fred Hutchinson Cancer Research anunță că sunt pregătite a fi demarate studii de cercetare pentru rezolvarea acestui „puzzle” al transmisibilității COVID. „Acest răspuns trebuie aflat urgent”.

Un studiu cu voluntari infectați deliberat oferă un răspuns rapid

Experții implicați au două abordări diferite pentru a obține un răspuns. 

„Prima opțiune este studiul în mediu controlat pe un grup de 100 de tineri voluntari plătiți. 50 dintre ei vor fi vaccinați, 50 vor primi un placebo. După 28 de zile de la prima doză, toți participanții vor fi infectați în mod deliberat cu o tulpină COVID-19. Izolați într-o locație sigură timp de două săptămâni, voluntari vor fi testați nu numai pentru prezența virusului, ci și pentru măsurarea încărcăturii virale. Cu cât este mai mare încărcătura virală, cu atât este mai probabil ca o persoană să transmită virusul altora”, descrie designul studiului infecționistul Joshua Schiffer.

Dacă experții constată că grupul vaccinat nu transmite virus sau are o încărcătură foarte mică în comparație cu grupul placebo, aceasta ar putea fi o dovadă puternică legată de faptul că vaccinul nu numai că oprește boala, ci și previne sau reduce șansele ca primitorul să fie contagios. 

Practic, în această situație vaccinul nu doar că imunizează persoana care l-a făcut, dar oprește și lanțul infectării.