DNA a dat către mass-media referatul în care cerea arestarea a 14 persoane, în dosarul CNAS, înainte de judecarea acestei cereri la Curtea de Apel, astfel încât acest dosar este compromis din fașă, potrivit unui material al jurnalistului Răzvan Savaliuc, publicat pe Luju.ro.
Astfel, scurgerea în presă a unor date compromițătoare, care constituie secretul anchetei, ar fi dus într-un stat cu o justiție democratică, precum SUA, la respingerea privării de libertate în această fază a anchetei, iar probele ar fi fost anulate.
”Cea mai gravă scurgere de informații este transmiterea preferențială a referatului DNA din 1.09.2017, cu propunerea de arestare preventivă, în oficiosul Stiripesurse unde a apărut la data de 1 septembrie 2017, la ora 12.05.56, în condițiile în care inculpații reținuți au fost prezentați seara la instanță cu propunerea de arestare, aceasta masură fiind luată în toiul nopții de 1 spre 2 septembrie 2017”, potrivit materialului citat.
Aceasta ar fi o încălcare a legii privind informațiile clasificate cu regim de secret de serviciu și nu există dubii ca referatul a provenit de la DNA, întrucât este în format .pdf, care nu putea proveni decat dintr-un computer al instituției.
Scurgerea în presă a fost făcută pentru a compromite imaginea acuzaților și să creeze un val de furie populară, care să constituie o presiune pentru judecători să încuviințeze propunerile de arestare preventivă, în contextul în care DNA încearcă să își cosmetizeze imaginea afectată în ultimele luni.
Potrivit Luju, este relevant că dosarul este lucrat de procuroarea Florentina Mirică, care a mai procedat la spectacole judiciare similare. Florentina Mirică este în prezent anchetată disciplinar de CSM pentru dosarul ofițerilor DIPI, unde a făcut publice informații secret de stat, inclusiv numele unor martori sub acoperire. Mirică este protejată fățiș de Laura Codruța Koveși, care a însoțit-o la fiecare termen al procesului disciplinar de la CSM, fără ca în atribuțiile șefei DNA să existe asemenea activități.
Potrivit Flux24, principalul denunțător în dosarul de la Casa de Sanatate este Ion Alina-Andreea, proprietară a unei firme din domeniu, care a încasat sume imense în timpul guvernării PDL. Între anii 2007 și 2010, Casa de Sănătate București (CASMB) a virat în conturile furnizorului de îngrijiri la domiciliu Alicia Medical Expert peste 18,3 milioane lei pentru servicii de specialitate prestate asiguratilor CASMB. Asta, în condițiile în care, pe ultimii patru ani, bugetul destinat acestui tip de îngrijiri a fost de circa 23 milioane lei, iar cifra de afaceri a societății a fost în perioada respectivă de 19,7 milioane lei. Prin urmare, Alicia Medical Expert a încasat 79,2% din banii alocați îngrijirii asiguraților din Capitala între 2007 și 2010.
Alina Ion l-a denunțat și înregistrat pe Nicolae Sergiu Ciobanu, finul și fostul consilier al ex-directorului SRI, George Maior.
Alina Ion a fost secretarul general adjunct al PDL sector 3 în timpul cand la conducerea filialei era Silvian Ionescu, fost ofiter DIE – spionajul extern comunist , iar mai apoi a trecut la PDL sectorul 1 în momentul în care fostul șef al Casei de Sănătate, Lucian Duță, a preluat filiala.
Alicia Medical Expert a fost acuzată de umflarea deconturilor și fals, dar CASMB a conchis după fiecare control că totul este în regulă, în timpul lui Lucian Duță.
Sub guvernarea PSD, Alicia Medical Expert a pierdut o parte din contracte, iar Alina Ion a ajuns la Ciobanu, care a intervenit pentru ea la noua conducere a Casei de Sănătate.
T.S.