-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:26
No menu items!

Ludovic Orban: ”Restaurantele se pot închide”

spot_img

Numărul ridicat de cazuri de infectare cu noul coronavirus determină autoritățile să ia noi decizii cu privire la restaurante.

Premierul Ludovic Orban susține că restaurantele se pot închide în localitățile cu multe cazuri de COVID-19.

Întrebat dacă există posibilitatea ca restaurantele să se închidă din nou, Orban a răspuns că în localitățile în care va fi depășită rata de infectare și va depăși 1,5 la mia de locuitori, se va lua decizia restricționării activității.

Măsurile vor fi valabile o perioadă, a precizat premierul, până când procentul scade sub pragul de 1,5 cazuri la mia de locuitori.

În același timp, Orban a afirmat joi că Executivul caută soluții de susținere a sectorului HORECA. „Am gândit programul de granturi pentru sectoarele afectate de COVID, încercăm să găsim soluţii de susţinere, un sistem de vouchere pentru zona turistică”, a declarat Orban la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii.

Premierul a transmis reprezentanților din această industrie că sunt efecte ale pandemiei pe care Guvernul nu le poate controla în niciun fel și că există o reticenţă din partea oamenilor de a se duce la restaurant sau de a efectua deplasări în scop turistic. „Rămânem în continuare în dialog, căutăm în continuare soluţii pentru a ţine în picioare acest domeniu de activitate important, care are un potenţial de dezvoltare în România”, a precizat premierul.

Acesta a mai spus că astfel de efecte sunt și în alte țări. „Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să ştiţi că nu am inventat eu COVID-ul, s-a născut în alte ţări şi efectele, din păcate, au fost extrem de negative asupra industriei ospitalităţii”, a afirmat Orban.

Premierul a mai precizat că Executivul a încercat să gândească anumite forme de sprijin, anularea impozitului specific, şomajul tehnic, 41,5% indemnizaţia pentru reluarea activităţii. De asemenea, de la 1 septembrie a intrat în funcţiune programul flexibil de muncă, kurzarbeit, care e prima oară aplicat în România. Orban a mai spus că au fost adoptate acte normative care să permită autorităţilor locale să reducă impozitul pe clădire, până la 50%, şi chiar să anuleze taxa pe clădire sau taxa de ocupare a domeniului public.

Premierul a mai spus că este evidentă o creştere a numărului de cazuri care este determinată de creşterea interacţiunilor sociale ca urmare a unor activităţi care au fost reluate începând cu data de 1 septembrie.