Președintele PNL, Ludovic Orban, este vizat din nou de DNA, într-un nou dosar, la doar câteva zile după ce a fost achitat în cauza în care a fost trimis în judecată, tot de DNA, pentru că și-ar fi folosit influența politică pentru a-i cere bani omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru finanțarea campaniei electorale de la Primăria București. De această dată, este vorba despre dosarul „Transalpina”, redeschis după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a infirmat soluția dată inițial în cauză – aceea de clasare – și a decis redeschiderea anchetei.
Dezvăluirea a fost făcută, joi, în emisiunea „Esențial”, de la Antena 3, realizată de Ana Maria Roman. Potrivit Antena 3, dosarul fusese clasat în iulie anul trecut, dar, după numai o lună, în august anul trecut, DNA a cerut ÎCCJ infirmarea soluției și redeschiderea cauzei instrumentată acum de procurorul Adrian George Matei.
Cercetările în acest dosar au fost demarate în baza unui raportul al Corpului de Control al premierului Victor Ponta, realizat în 2015.
De altfel, Corpul de Control al lui Victor Ponta a sesizat DNA în aprilie 2015, arătând în raportul pe care l-a întocmit că, prin deciziile luate în calitate de miniştri ai transporturilor, respectiv economiei, Ludovic Orban și Varujan Vosganian au încalcat legea atunci când au aprobat realizarea lucrărilor de modernizare a DN67C Bengeşti – Sebeş, cunoscut sub numele de Transalpina.
În 2008, Ludovic Orban, pe atunci ministru al transporturilor, a dispus executarea lucrărilor la acel tronson din Transalpina, în sistem de credit-furnizor, respectiv, pe baza unui împrumut contractat de constructor de la o instituţie de credit, care să fie rambursat ulterior de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) cu plata unor costuri suplimentare de finanţare, ceea ce ar fi generat o pagubă de 388,7 milioane lei (aprox. 100 de milioane de euro la data comiterii faptelor n.r.). Inspectorii Corpului de Control subliniau că Ludovic Orban a promovat în Guvern o hotărâre (HG 1141/2008) având ca scop finanţarea de la buget a acestui proiect, act normativ care, deşi nu a avut avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a fost contrasemnată, pentru ministrul transporturilor, de către secretarul de stat Septimiu Buzaşu şi de ministrul de atunci al economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Vosganian a semnat şi nota de fundamentare, deşi nu exista avizul ministerului prin direcţiile de specialitate.
Practic, potrivit Antena 3, deși avocații au cerut infirmarea parțială a ordonanței DNA din iulie 2017, acum magistrații ÎCCJ au infirmat în integralitate ordonanța de clasare a dosarului care are trei părți: una îi vizează pe cei doi miniștri, alta pe Nelu Iordache și a treia – un secretar de stat, acuzat de luare de mită.
R.D.