-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:36
No menu items!

Ludovic Orban: La 15 mai se deschid hotelurile, nu și restaurantele. Cele mai importante declarații

spot_img

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni seară, că după data de 15 mai vor fi deschise hotelurile, dar nu şi restaurantele, având în vedere că acestea din urmă prezintă un mare risc epidemiologic. Lămuririle au venit, în cadrul unei lungi conferințe de presă de la Palatul Victoria, la câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu va mai cere prelungirea stării de urgență.

  • „Vom deschide comerţul. Sigur, cu excepţia mallurilor. Dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, pentru că oamenii pot să cumpere şi atunci va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri.
  • Libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibil, pentru că o să crească consumul. (…)
  • Hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Astea vor rămâne.
  • Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele – mai ales în spaţii închise – sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice. Şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise.
  • Încă nu putem da drumul la restaurante. Numai pentru că există o zona destul de afectata, restaurante…e o zona de care oamenii ar avea nevoie psihologic, dar sănătatea e de bază. O putem duce încă o lună jumăte, două.
  • Dacă dam drumul la alpinism, deplasari montane, (cetatenii) se vor putea duce la munte. Va creste cererea si pe unitatile de cazare.
  • Știu că azi a avut loc o întâlnire cu reprezentanții învățământului din mediul privat. Sunt mai multe situații. Fie situații de familii monoparentale, dar și de familii în care părinții sunt chemați la muncă. Așteptăm și punctul de vedere al INSP și epidemiologilor.”

Premierul a insistat să explice că România a luat măsuri încă de la începutul pandemiei în China.

„Din 23 februarie, în România s-au întors 1.279.000 de cetăţeni, cei mai mulţi din ţări europene cu un număr mare de cazuri de infectare”, a declarat Orban. Premierul a afirmat că România a introdus sute de mii de persoane în carantină sau în izolare la domiciliu, ceea ce a întârziat şi, ulterior, au limitat răspândirea comunitară a coronavirsului. „Foarte puţine ţări au avut curajul să ia asemenea măsuri”, a precizat premierul.

Premierului susține că există un risc de creștere a șomajului 6%, estimările arătând că între 300.000 şi 350.000 de români îşi caută un loc de muncă.

Întrebat dacă în România s-ar putea adopta măsuri precum cele din alte ţări, cu privire la un venit minim garantat, Orban a precizat că „cea mai bună formă de protecţie socială este să aibă un loc de muncă”, motiv pentru care Guvernul doreşte să stimuleze investiţiile, astfel ca forţa de muncă disponibilă să fie integrală pe piaţa muncii.