6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:28
No menu items!

Ludovic Orban, despre legea carantinei: „Au fost eliminate orice chichițe” UPDATE Opoziția: Schimbări la 90% din lege

spot_img

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, privitor la Legea carantinării și izolării, că nu crede că românii vor apela la instanță dacă vor fi izolați după ce s-au infectat cu COVID și nici nu cred că mai există vreun temei pentru ca aceasta să fie contestată la CCR. Premierul a participat la dezbaterile pe Legea carantinării din Senat și le-a cerut parlamentarilor să o adopte, după ce votul a fost amânat de mai multe ori. 

UPDATE ora 20.30 – Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că, joi seară, a fost finalizat raportul Comisiei juridice. ”Faţă de forma proiectului trimisă în Parlament, proiectul a suferit schimbări în proporţie de 90%. Guvernul a trimis un proiect extrem de şubred. Am reparat în Comisia juridică acele nedreptăţi, oferind în acelaşi timp autorităţilor pârghiile pentru a fi eficienţi împotriva epidemiei”.

„Cetățenii nu vor apela la instanțe. Măsura izolării este o măsură care păzește restul societății. Asta este decizia CCR, aceste proceduri au fost incluse pentru că așa a cerut Curtea. În condițiile în care nu s-ar adopta legea, numărul de infectări ar putea crește. Nu există nici un temei de a fi contestată la Curte. Faptul că a fost dezbătut atâta timp în Parlament, au fost eliminate orice chichițe pentru a fi contestată la CCR. Faptul că o persoană nu prezintă simptome, nu înseamnă că nu transmite virusul. Povestea asta cu asimptomaticii duce la o confuzie suplimentară”, a declarat Ludovic Orban.

Orban a spus că acel termen de 48 de ore, timp în care oamenii vor fi internați în spital, chiar dacă sunt asiptomatici, este unul benefic, astfel cetățenii vor lua o decizie bazată pe o recomandare a medicului.

 

”Se știe foarte bine că în anumite țări râspândirea virusului s-a datorat faptului că în lipsa analizelor medicale, indicațiilor medicale, pacientul a stat la domiciliu. De aceea este necesar un astfel de termen în lege. Noi am avut și în proiectul Guvernului un astfel de termen, de 5 zile. Până la urmă este important să existe un astfel de termen și este important că o astfel de măsură poate fi contestată, iar pacientul poate să ia deciziile în urma unei recomandări medicale.”, a spus Ludovic Orban.

 
Premierul a ținut să precizeze faptul că în lipsa posibilității autorităților de a carantina sau izola cetățenii s-a accentuat transmiterea virusului. În nota de fundamentare prin care a fost prelungită, miercuri, starea de alertă în România cu încă o lună, specialiștii guvernului afirmă că numărul infectărilor cu coronavirus ar putea ajunge la 1.200 – 1.600 de cazuri zilnice la jumătatea lunii august.