4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:46
No menu items!

Ludovic Orban a fost ales președinte al Camerei Deputaților după o ședință-maraton. Anca Dragu va conduce Senatul

spot_img

Liderul PNL Ludovic Orbana fost ales presedintele Camerei Deputatilor cu 179 de voturi „pentru”, in timp ce contracandidatul sau, Alfred Simonis (PSD), a obtinut 110 voturi de sustinere. Votul a avut loc în noaptea de luni spre marți și s-a încheiat în jurul orei 2.00.
„Mâine (marți – n.r.) vom convoca un plen, cel mai probabil în jurul orei 13.00, pentru a finaliza procedurile de constituire a noului Parlament prin structura comisiilor și prin toate celelalte chestiuni și, de asemenea, un Birou permanent în jurul orei 12.00 – 12.30”, a anunțat Orban, după ce și-a preluat funcția.

Acesta i-a multumit deputatului Iusein Ibram, decan de vârstă, pentru faptul ca „a salvat o sedință care a fost aruncată în derizoriu de niște oameni care nu înteleg încă ce înseamnă sa fii în Parlamentul României”.

Sedinta de plen a fost prezidata de Ibram, deputat al minorităților naționale, după ce Lucian Feodorov (AUR), cel mai vârstnic deputat, a refuzat să mai continue să prezideze ședința, motivând că s-a făcut târziu. În total, ședința a durat 14 ore și s-a încheiat în dimineața zilei marți, 22 decembrie, în jurul orei 2.30.

Deputatii au ales in cursul acestei prime sesiuni si noul Birou Permanent al Camerei Deputatilor. Vicepresedinți au fost aleși Alexandru Rafila (PSD), Marius Budăi (PSD), Laurențiu Leoreanu (PNL) și Cristina Prună (USR).

Luni seară, Anca Dragu (USR-Plus), fost ministru al Finanțelor Publice în guvernul Cioloș, a fost votată în funcția de președinte al Senatului cu 75 de voturi, contracandidatul Lucian Romașcanu (PSD) primind 51 de voturi.

Anca Dragu a fost economist la Banca Națională a României între anii 1996 și 2001 și la Fondul Monetar Internațional (2001-2013). Între 2013 și 2015, a fost analist economic în cadrul Comisiei Europene. Anca Dragu este prima femeie aleasă în funcția de președinte al Senatului, a doua funcție ca importanță din stat.