Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, miercuri, să admită sesizarea Guvernului și au constatat existența unui conflict de natură constituțională între Guvern și Președinție, în cazul revocării procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.
Curtea Constituţională a admis, cu majoritate de voturi, că există un conflict înytre preşedinte şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, din cauza refuzului şefului statului de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi.
Pe 22 februarie, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.
Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natură să îl convingă.
„Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă”, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis, anterior anunţării deciziei.