Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, joi, să retrimită Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism (DIICOT) dosarul „Romgaz” pentru refacerea urmării penale. Decizia nu este, însă, defintivă.
Cu un an în urmă, Adriean Videanu, Ioan Niculae, alte nouă persoane si compania Interagro au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT, sub acuzațiile de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.
Procurorii acuzau că inculpații ar fi reușit să păgubească Romgaz în favoarea Interagro, obținând gaze la prețuri cu discount, paguba totală fiind de 283 milioane lei.
Aceasta este cea de-a doua lovitură primită de DIICOT de la Înalta Curte de Casație și Justiție în acest caz. În ianuarie anul acesta, magistrații ÎCCJ constatau neregularitatea rechizitoriului DIICOT în ceea ce priveşte descrierea faptelor, și cereau procurorilor să remedieze neregularităţile şi să precizeze dacă menţin dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.
Tot în ianuarie, ÎCCJ a dispus excluderea din materialul probator a aproximativ 90 de înregistrări ale unor convorbiri telefonice şi comunicări, a căror nulitate a fost constatată. Mai exact, este vorba despre peste 80 de interceptări ale unor convorbiri telefonice, restul fiind comunicări prin fax şi prin SMS. De asemenea, tot Înalta Curte constata nulitatea altor câteva zeci de ordonanţe DIICOT şi acte din dosar.
Iată minuta decizie de vineri a ÎCCJ:
„Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Structura Centrală, Secţia de combatere a criminalităţii organizate, cauza privind pe inculpaţii Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionaşcu Lucia şi S.C. Interagro S.A., trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 146/D/P/2010 din 31 mai 2017 al acestei unităţi de parchet. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionaşcu Lucia şi S.C. Interagro S.A., în sumă de câte 230 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii pentru procuror, partea civilă şi inculpaţi. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 7 iunie 2018.„
Raluca Dan