Direcția Națională Anticorupție (DNA) a încasat, miercuri, o nouă lovitură, de data aceasta din partea magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), în ultimul dosar „Microsoft”, în care au fost trimiși în judecată fostul ministru al comunicațiilor Gabriel Sandu, dar și afaceriștii Dinu Pescariu și Claudiu Florică.
Astfel, magistrații Curții Supreme au admis, în parte, cererile și excepțiile formulate de Florică și Pescariu și au anulat ordonanțele procurorului de caz prin care erau preluate ca probe înscrisuri din alte cauze. În plus, instanța a exclus din ceea ce anchetatorii au catalogat drept „mijloace de probă” o serie de declarații preluate din dosarele anterioare.
Motivarea deciziei de miercuri a ÎCCJ va fi transmisă DNA care are la dispoziție cinci zile pentru a decide dacă menține dispoziție de trimitere în judecată sau cere restituirea cauzei.
Iată minuta instanței:
„Constată competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legalitatea sesizării instanţei şi legalitatea efectuării actelor de către organele de urmărire penală în cauza privind pe inculpaţii Sandu Gabriel, Tatomir Călin, Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 766/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. II. Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Sandu Gabriel şi Tatomir Călin. III. Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail. Constată nulitatea ordonanţelor nr.766/P/2016 din data de 30.03.2017 şi din data de 20.09.2017 emise de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie sub aspectul preluării ca şi probă în prezenta cauză a unor înscrisuri, în copie conformă cu originalul, din dosarul penal nr.187/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi din dosarul nr.1191/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală. Exclude din mijloacele de probă înscrisurile constând în declaraţiile din dosarul penal nr.187/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi din dosarul nr.1191/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, declaraţii menţionate în cele două ordonanţe ale procurorului. Încheierea motivată se comunică Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie–Direcţia Naţională Anticorupţie cu solicitarea ca, în 5 zile de la comunicare, să precizeze dacă se menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau se solicită restituirea cauzei. Stabileşte termen la data de 27.02.2018 pentru când se citează inculpaţii, partea responsabilă civilmente şi partea civilă. Se încunoştinţează procurorul şi avocaţii aleşi ai inculpaţilor prin notă telefonică sau fax cu privire la termenul acordat. IV. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea pronunţată conf. art.346 C.pr.pen.„.
Raluca Dan