0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:17
No menu items!

Lovitură pentru KazMunaiGaz: Acțiunile statului la Rompetrol Rafinare se vor vinde prin licitație

spot_img

Rompetrol_Otopeni

Pachetul de 26,69% pe care statul român îl deține acum la Rompetrol Rafinare va fi vândut prin licitație, astfel că prețul de 200 de milioane de dolari pe care care compania l-a propus pentru acțiuni ar putea fi cel de pornire. Precizarea este cuprinsă în Hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat Memorandumul de înțelegere dintre statul român și The Rompetrol Group (TRG), publicată în Monitorul Oficial pe 23 ianuarie.

De altfel, Consiliul Concurenței a atenționat deja Guvernul că va trebui să scoată la licitație pachetul, în cadrul unei proceduri competitive. Potrivit președintelui instituției, Bogdan Chirițoiu, în varianta agreată în Memorandum exista pericolul avantajării kazahilor, adică să primească acțiunile prea ieftin, ceea ce ar fi putut constitui ajutor de stat.

În Meronadum este prevăzută înfiinţarea unui fond de investiţii româno-kazah, ale cărui proiecte ar trebui să ajungă la o valoare de 1 miliard de dolari în următorii şapte ani. Pe de altă parte, Hotărârea de Guvern arată că în cazul în care acest fond nu se va realiza, statul român are dreptul să solicite daune interese.

În cazul în care, după stingerea tuturor litigiilor, TRG nu îndeplineşte angajamentele asumate potrivit memorandumului referitoare la fond, Ministerul Finanţelor şi ANAF sunt mandatate să facă toate demersurile prevăzute de lege pentru instituirea unor măsuri asigurătorii sau executorii, respectiv prin promovarea unor acţiuni judiciare/arbitrare, precum şi să solicite, în condiţiile legii, daune interese.“

Tot în textul hotărârii publicat în Monitorul Oficial se arată că Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, va desemna o societate nou-înfiinţată, cu capital integral de stat, care să participe în acest fond.

Compania Rompetrol anunța recent că va realiza două proiecte prin fondul de investiții stabilit în parteneriat cu statul român, respectiv o centrală de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală. Cele două proiecte au o valoare totală de aproximativ 350 de milioane de euro și vor duce la crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă.

“Rompetrol, cu suportul unicului acționar – KazMunayGas, își va respecta angajamentele asumate în fața autorităților române, punându-se astfel bazele unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul energiei. Apreciem decizia și determinarea autorităților pentru găsirea și adoptarea unei soluții mutual benefice. Este un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri, care are nevoie de un climat economic clar și previzibil, dar și de sprijin pentru atragerea și realizarea de noi investiții”, declara recent Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al Grupului Rompetrol.

Vânzarea acțiunilor deținute de stat prin licitație ar putea fi în defavoarea Rompetrol, în cazul în care alte oferte o depășesc pe cea avansată de companie. Acum statul deţine 44,69% din Rompetrol Rafinare, iar după tranzacţie va mai rămâne cu 18%. Statul român deține această participaţie în contul unei creanţe de 688 de milioane de dolari (516 milioane de euro) pe care o avea de recuperat de la Rompetrol.

Cosmina Croitoru