6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:35
No menu items!

Lov-ul țigănesc, mai ieftin decât bitcoinul

spot_img

Romii din 37 de țări de pe trei continente – Europa, Australia, America – vor avea propria monedă virtuală: „lov” de la „lovele”

euro_monedaAutointitulatul rege al romilor de pretutindeni, Dorin Cioabă, proaspăt ales președinte al Uniunii Internaționale a Romilor (IRU) a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că romii din 37 de țări, de pe trei continente – Europa, Australia, America – vor avea propria monedă virtuală, numită „lov” de la „lovele”. Aceasta va echivala, pentru început, cu 1 euro.

Vom pleca de la paritatea un lov- un euro și vom vedea dacă pe urmă va scădea sau va crește. Oricum, între romii noștri au loc tranzacții cu acele monede de aur care se cheamă galbeni. Un galben e 500 de euro. Noi lansăm noua monedă virtuală pentru viitor. IRU a trecut pe alt palier: recunoașterea internațională. Dacă avem un nou guvern, trebuie să avem și o nouă monedă.

Dorin Cioabă
președinte Uniunea Internațională a Romilor

Recent, la Sibiu, la congresul extraordinar al IRU, Dorin Cioabă a fost ales președintele romilor. Acesta are dreptul să convoace Guvernul romilor, condus de un premier din Macedonia, și Parlamentul romilor, condus de un președinte din Republica Moldova. În calitate de președinte al IRU, Dorin Cioabă are dreptul la o indemnizație lunară de 7.000 de euro, iar premierul și șeful Parlamentului romilor, la câte 5.000 de euro, lunar.

Noi am discutat și partea aceasta. Președintele va primi în jur de 7.000 de euro pe lună, 5.000 de euro va primi primul-ministru, 5.000 de euro va primi președintele parlamentului, salariile sunt făcute, dar trebuie să facem rost de bani, de finanțări„, a spus Dorin Cioabă.

Cioabă a recunoscut că, deși conduce o organizație mondială, formată din reprezentanții a 30 de milioane de romi, din 37 de țări, majoritatea nu-și plătesc cotizația de membru al IRU. Un simplu membru IRU trebuie să plătească o cotizație de 10 euro, anual, în schimbul căreia primește o „legitimație, ca un pașaport”. Cel mai mult plătesc liderii de filiale, câte 350 de euro, pe an.

Dorin Cioabă spune că noua monedă virtuală va intra în circulație, după ce romii vor reuși să fie recunoscuți ca „o națiune fără teritoriu.” Până atunci, el admite că salariul de 7.000 de euro, lunar, e foarte posibil să nu aibă de la cine să-l încaseze, din lipsa plății cotizațiilor la IRU, așa că se va mulțumi și cu bani virtuali.

„Lovelele” țigănești se anunță a fi mult mai ieftine decât bitcoinul, în condițiile în care acesta din urmă depășise, încă din ianuarie, pragul de o mie de dolari, după ce producătorul de jocuri pentru social media Zynga anunțase că va începe acceptarea monedei virtuale ca opțiune de plată, potrivit BBC.

Reconfirmat prin vot majoritar ca președinte pe următorii patru ani al IRU, Dorin Cioabă și-a propus să facă o vizită luna următoare la Casa Albă (SUA), unde speră să se întâlnească cu un oficial american, pentru a cere sprijin pentru comunitatea romilor din SUA.