Până la finalul anului, în marile oraşe, apartamentele vor fi cu 30 la sută mai scumpe decât în 2020, spun dezvoltatorii imobiliari. Aceștia pun creșterea pe seama majorării prețului la materialele de construcție.
În timpul pandemiei, locuinţele, indiferent de anul în care au fost construite, au înregistrat scumpiri considerabile.
Cinci dintre cele șase mari orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro au înregistrat majorări ale valorilor medii de listare pe segmentul apartamentelor, cea mai semnificativă marjă de creștere fiind observată în Iași.
Excepția de la regulă este reprezentată de Brașov, unde tendința generală de scădere a fost susținută exclusiv de segmentul locuințelor noi.
În București, în septembrie, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare au înregistrat un avans general de 0,9%, de la o medie de 1.569 de euro pe metru pătrat util, până la 1.583 de euro pe metru pătrat.
Prețul materialelor de construcție s-a majorat considerabil, ca de exemplu, prețul fierului, care s-a dublat.
Având în vedere majorarea prețului apartamentelor noi, prețul imobilelor vechi a crescut, deoarece, pentru acestea, cererea e acum mai mare decât oferta:
S-au înregistrat cereri crescute și pentru locuințe cu curte proprie, în contextual pandemiei, când oamenii nevoiți să stea mai mult acasă, s-au reorientat cu privire la spațiul în care și-au dorit să locuiască.