Primarul dintr-o comună din Gorj caută soluții ca să oprească risipa și furtul de apă. Edilul a anunțat că așteaptă informații despre localnicii care folosesc apa din rețeaua publică pentru a-și uda grădinile și promite recompense.
„Stimați cetățeni, trecem o perioadă grea cauzată de secetă din luna iulie. Apa potabilă distribuită la populație este tratată cu clor, ceea ce va duce la uscarea plantelor. De asemenea, în urma comparării măsuratorilor de la apometrul principal cu totalizarea apometrelor abonaților, rezultă că se fură apă. Vom recompensa pe cei ce vor da informații sigure și susținute. Hoții de apă nu sunt prietenii noștrii, ne urăsc, ne fură din buzunar, ne fac să suferim! Aveti curaj și dați-ne informații. Anuntați-ne de persoane care lasă apa să curgă pe furtun mai multe ore! Ca sancțiuni, cei ce vor fi prinsi că sustrag apa vor fi debransați, vor plăti pierderile de rețea, li se va întocmi dosar penal și nu vor mai avea acces la rețeaua publică!”, se precizează în mesajul postat pe Facebook de Primăria din Cătunele.
Florinel Țuilă, primarul din Cătunele, susține că aceste probleme sunt vechi în localitate.
„În fiecare an, în perioadă de caniculă, comuna rămâne fără apă potabilă în zonele mai înalte. Atunci facem un calcul la apometrul principal, la ieșirea din rețea, comparativ cu însumarea apometrelor oamenilor și ne-am dat seama că se fură apă din rețea. Se fură până la 20% vara.
Sunt tot felul de metode de furt – au făcut branșamente clandestin, fie opresc apometrul pe perioada cât udă grădinile”, a declarat primarul pentru Digi24.
Florinel Țuilă a afirmat că după mesajul pe care l-a dat, s-a constatat că bazinele de apă au putut fi reîncărcate până la capacitatea maximă, ceea ce nu se mai întâmplase de câteva săptămâni.
„Am primit și câteva telefoane. Reprezentanți de la primărie au patrulat în zonele unde s-a știut că se fură apă și acum lucrurile merg mai bine”, a adăugat edilul.
El a menționat că încă nu a fost stabilit care vor fi recompensele, dar probabil va fi vorba de facilități: „Mă gândesc la o recompensă personală”.
Edilul a subliniat că oamenii pot lua apă din fântânile publice săpate de primărie, iar pentru agricultură exista posibilitatea de a folosi apă din râul Motru sau pârâul din apropierea localității.
Adina Silav
SURSA FOTO: pandurul.ro