Localnicii din localitatea Plauru, unde miercuri au fost găsite bucăți dintr-o dronă rusească, se plângeau încă de luna trecută că dispozitivele de atac ale rușilor ajung la ei în zonă, pe teritoriul României. Și atunci au fost declanșate căutări în Tulcea, însă nu s-a găsit nimic. „Există mărturia unor localnici, marinari, că o dronă ar fi căzut în pădure. Nu s-a găsit. Nici nu ai cum în desișul ăla de pădure”, spunea atunci primarul comunei Ceatalchioi.
Tudor Cernega- primarul celei mai apropiate comune românești de portul ucrainean Ismail-Ceatalchioi, din Tulcea- a povestit la începutul lunii trecute momentele terifiante prin care trec localnicii din zonă. El a spus atunci că oamenii susțin că dronele au trecut pe deasupra caselor lor și că una ar fi căzut în pădure. Au fost declanșate căutări, dar nu au fost găsite însă resturi de dronă.
„Localnicii confirmă mai mulți că dronele au trecut în linie dreaptă pe deasupra locuințelor din Ceatalchioi. Teama e foarte mare. Nu a fost găsită nicio dronă prăbușită. Există mărturia unor localnici, marinari, că o dronă ar fi căzut în pădure. S-a căutat, dar nu s-a găsit nimic. Nici nu ai cum în desișul ăla de pădure.
Faptul că au trecut dronele pe deasupra locuințelor, mai mulți confirmă că dronele au venit din mai multe direcții pentru a deruta apărarea antiaeriană. Când a ajuns zvonul că drona a căzut pe teritoriul nostru s-a creat panică, pentru că precizia lor nu e mare.
Oamenii s-au speriat, s-au spart geamuri deoarece fiind o zonă mlăștinoasă, unda de șoc s-a propagat foarte puternic, creând impresia unui cutremur. Când s-a văzut că se trag mitraliere, panica a fost foarte mare”, a spus primarul.
Miercuri însă, după atacurile rusești repetate asupra porturilor de la Dunăre ale Ucrainei și informații referitoare la prăbușirea în România a unei drone, autoritățile române au dat, în sfârșit, peste bucăți dintr-un dispozitiv de atac rusesc în Plauru, sat din comuna Ceatalchioi, aflat pe malul brațului Chilia, la 300 de metri de orașul ucrainean Ismail.
Adina Silav