-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:39
No menu items!

Liviu Pleșoianu cere audierea lui Daniel Dragomir în comisia „Alegeri 2009”, pentru „Sufrageria lui Oprea”

spot_img

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu, membru în comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, le solicită liderilor coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, audierea fostului colonel SRI, Daniel Dragomir, în cadrul Comisiei „Alegeri 2009”, după dezvăluirile recente făcute de către acesta în cadrul emisiunii jurnalistului Victor Ciutacu, de la România Tv.

Liviu Pleșoianu a scris pe pagina sa de Facebook că, după dezvăluirile de luni seară, se impune prelungirea activității comisiei care a anchetat aspecte privind alegerile prezidențiale din 2009, pentru a lămuri ce s-a întâmplat în cadrul întâlnirii din sufrageria lui Gabriel Oprea.

„1. În lumina dezvăluirilor de ultimă oră, se impune prelungirea activității actualei Comisii de Anchetă și reluarea audierilor în ceea ce privește episodul „sufrageria lui Oprea”, încă nelămurit oficial. În acest sens:

– este imperios necesară audierea șoferilor și a tuturor celorlalte persoane însoțitoare. De altfel, am discutat despre acest lucru în Comisie de mai multe ori, fără a se face însă și demersuri concrete;
– este imperios necesară audierea fostului colonel SRI Daniel Dragomir. Dezvăluirile făcute în cadrul emisiunii jurnalistului Victor Ciutacu au directă legătură cu activitatea Comisiei de Anchetă și cu episodul „sufrageria lui Oprea”;
– este imperios necesar ca ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, să și întreprindă ceva concret cu privire la refuzurile repetate ale Procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta la audierile Comisiei de Anchetă sau de a răspunde la întrebările adresate în scris;
– este imperios necesar ca ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, să și întreprindă ceva concret cu privire la refuzurile repetate ale Procurorului General, Augustin Lazăr, de a pune la dispoziția Comisiei de Anchetă o copie după dosarul „Sufrageria lui Oprea”;
– este imperios necesar ca ministrul de Externe, domnul Teodor Meleșcanu, să și întreprindă ceva concret cu privire la refuzul ambasadorului României în SUA, George Maior, de a răspunde la întrebările Comisiei de Anchetă cu privire la întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea, în seara turului II al alegerilor prezidențiale din 2009;
– este imperios necesară o ședință comună a Comisiei de Anchetă și a Comisiei pentru exercitarea controlului asupra activității SRI. În cadrul acestei ședințe comune, solicit audierea Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, cu privire la implicarea SRI în alegerile prezidențiale din anul 2009. SRI are datoria morală de a lămuri toate aspectele legate de episodul „Sufrageria lui Oprea”, precum și de alte episoade similare.

Activitatea Comisiei de Anchetă a generat mai multe Decizii CCR, a creat precedentul pozitiv al unor audieri parlamentare perfect transparente, transmise în direct. Este un pas semnificativ înainte. Însă, tocmai pentru a nu anula efectele acestui pas înainte, se impune reluarea activității Comisiei, până la lămurirea tuturor situațiilor și episoadelor supuse investigației. Dacă ne oprim acum, consider că aducem grave prejudicii de imagine Parlamentului României, de la care cetățenii așteaptă eforturi susținute în vederea aflării întregului adevăr.

2. Am propus deja acest lucru în propriile concluzii trimise în vederea întocmirii Raportului Comisiei de Anchetă, însă cele mai recente dezvăluiri (cele ale fostului colonel SRI Daniel Dragomir) mă determină să reiau și mai apăsat solicitarea mea de a înființa, cât mai repede, o Comisie parlamentară de Anchetă care să investigheze implicarea instituțiilor de forță în viața politică, economică și socială din România, precum și în ceea ce privește înfăptuirea actului de justiție. În pragul Centenarului Marii Uniri, Parlamentul României are datoria de a scoate la lumină întregul adevăr cu privire la mecanismele și persoanele care au luat ostatică această țară vreme de mai bine de un deceniu! Cetățenii României vor ca noi, reprezentanții lor aleși în urma unui vot democratic, să avem curajul și determinarea de a lupta pentru AFLAREA ADEVĂRULUI!

3.Am propus deja acest lucru în propriile concluzii trimise în vederea întocmirii Raportului Comisiei de Anchetă și îl reiau acum – se impune modificarea de urgență a legislației, astfel:

– orice persoană plătită din banul public, de la bugetul de stat, care refuză să se prezinte la audierile unei Comisii parlamentare de Anchetă își va pierde imediat funcția, prin efectul legii, indiferent în ce domeniu activează;

– orice persoană care refuză să se prezinte la audierile unei Comisii parlamentare de Anchetă, deși în intervalul de timp supus investigației ocupase o funcție remunerată din banul public, va fi sancționată (printr-o amendă usturătoare).

Domnule Președinte al Senatului, domnule Președinte al Camerei Deputaților, unul dintre principalele motive care m-au determinat să fac pasul către politică a fost tocmai acela de a lupta pentru AFLAREA ADEVĂRULUI cu privire la modul cum a fost controlată această țară de către persoane complet ieșite din matca legii și a Constituției. Ca cetățean care și-a exprimat de fiecare dată opțiunile electorale prin VOT, am așteptat de fiecare dată „să se facă lumină”. …Nu s-a făcut sau prea puțin s-a făcut, doar pe alocuri și în doze homeopatice. Astfel încât, din poziția pe care o ocup în acest moment, înțeleg să lupt pentru ce solicitam în vremea când eu le acordam votul meu altora. Nu am de gând să mă opresc, sunt conștient de faptul că doar ADEVĂRUL ne va elibera, însă pentru a înființa o Comisie de Anchetă care să investigheze implicarea nelegală și neconstituțională a instituțiilor de forță în toate compartimentele vieții acestui popor e nevoie în primul rând de VOINȚĂ POLITICĂ. Eu îmi fac datoria de a vă transmite public aceste solicitări. DECIZIA vă aparține”.

Valeriu Motoc