-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:49
No menu items!

Lista celor mai bune tratamente pentru COVID-19

spot_img

Cu 10 milioane de cazuri de COVID-19 confirmate la nivel mondial, oamenii de știință continuă să depună eforturi pentru a dezvolta vaccinuri și tratamente pentru a încetini pandemia și a reduce daunele bolii. La recomandarea OMS, guvernele au luat măsuri de limitare a contactului între oameni, dar aceasta ar fi trebuit să fie doar o măsură provizorie până la găsirea unor soluții terapeutice. În urma studiilor realizate până acum, unele dintre cele mai rapide și eficiente tratamente sunt, la această oră, medicamentele deja aprobate pentru alte afecțiuni sau care au fost testate pe alte virusuri, scrie www.healthline.com.

Începând cu 8 mai, două medicamente primiseră autorizația de utilizare de urgență (EUA) de la Food and Drug Administration (FDA): remdesivir antiviral și un medicament folosit pentru a seda oamenii conectați la ventilator.

FDA a emis o altă autorizare de urgență în martie pentru medicamentele antimalarie clorochinină și hidroxicloroquina, dar ulterior a revocat-o, după ce studiile au arătat că este puțin probabil să fie eficiente în tratarea COVID-19.

O autorizare de urgență permite medicilor să folosească aceste medicamente pentru a trata pacienții cu COVID-19 chiar înainte ca medicamentele să treacă prin procesul oficial de aprobare a FDA.

Există însă și alte instrumente care pot fi folosite pentru a reduce daunele produse de SARS-CoV-2.

Dezvoltarea medicamentelor este uneori descrisă ca o magistrală, compușii trecând de la dezvoltarea în laborator, la testarea de laborator și pe animale, ulterior la studiile clinice pe oameni. Poate dura un deceniu sau mai mult pentru ca un nou compus să treacă de la descoperirea inițială, la piață. Mulți compuși nu ajung niciodată până la acest stadiu.

De aceea, multe medicamente sub formă de tratamente potențiale pentru COVID-19 sunt medicamente care există deja.

Într-o revizuire din Jurnalul Britanic de Farmacologie, oamenii de știință din Regatul Unit au solicitat depistarea mai largă a medicamentelor existente pentru a vedea dacă acestea ar putea acționa împotriva noului coronavirus.

Aceștia au identificat trei etape de infecție la care virusul ar putea fi vizat: blocarea virusului să intre în celulele noastre, prevenirea replicării în interiorul celulelor și minimizarea daunelor pe care virusul le produce organelor.

Multe dintre medicamentele dezvoltate sau testate pentru COVID-19 sunt antivirale și pot fi folosite în cazul pacienților care au deja o infecție.

Lee spune că antivirale funcționează mai bine dacă sunt administrate mai devreme, „înainte ca virusul să aibă șansa să se înmulțească semnificativ”. Și, de asemenea, înainte ca virusul să fi provocat daune semnificative organismului, cum ar fi plămânii sau alte țesuturi.

Remdesivir  – Dezvoltat în urmă cu un deceniu, acest medicament a eșuat în studiile clinice împotriva Ebola în 2014. Dar s-a constatat că este în general sigur la oameni. Cercetările efectuate cu MERS, o boală cauzată de un alt coronavirus, au arătat că medicamentul a blocat replicarea virusului.

Medicamentul este testat în multe studii clinice COVID-19 din întreaga lume. Aceasta include studii în care remdesivir este administrat alături de alte medicamente, cum ar fi antiinflamatorul baricitinib. De asemenea, medicamentul este testat la copii cu COVID-19 moderat până la sever.

La sfârșitul lunii aprilie, producătorul medicamentului, Gilead Sciences, a anunțat că unul dintre studiile sale a fost „încheiat” din cauza înscrierii scăzute. Oficialii Gilead au spus că rezultatele acelui studiu au fost „neconcludente” la încheierea acestuia.

Câteva zile mai târziu, compania a anunțat că datele preliminare ale unui alt studiu supravegheat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) „și-au îndeplinit scopul principal”.

Dr. Anthony Fauci, directorul institutului, a declarat reporterilor că procesul a produs un „efect clar pozitiv în reducerea timpului de recuperare”. El a spus că persoanele care iau medicamentul s-au recuperat după COVID-19 în 11 zile, comparativ cu 15 zile pentru persoanele care nu au luat remdesivir.

Mai multe detalii vor fi lansate după ce procesul va fi revizuit și publicat de la egal la egal.

Cu toate acestea, Gary Schwitzer, fondatorul HealthNewsReview.org, a declarat că cercetătorii au schimbat obiectivul principal cu două săptămâni înainte de anunțul lui Fauci.

În același timp, un alt studiu publicat în The Lancet a raportat că participanții care au luat remdesivir nu au arătat beneficii în comparație cu persoanele care au luat un placebo.

În ciuda rezultatelor contradictorii, FDA a emis o autorizare de urgență pe data de 1 mai pentru utilizarea remdesivir.

La începutul lunii iunie, oficialii federali au anunțat că remdesivir se va termina până la sfârșitul lunii iunie. Gilead crește producția, dar nu este clar cât de mult va fi disponibil în această vară.

Arbidol – Antiviralul a fost testat împreună cu medicamentul lopinavir / ritonavir ca tratament pentru COVID-19.

Cercetătorii au raportat la jumătatea lunii aprilie că cele două medicamente nu au îmbunătățit rezultatele clinice pentru persoanele spitalizate cu cazuri ușoare până la moderate de COVID-19.

EIDD-2801 – Medicamentul a fost creat de oamenii de știință de la o companie biotehnologică nonprofit, deținută de Universitatea Emory. Cercetările la șoareci au arătat că poate reduce replicarea mai multor coronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2.

Compania farmaceutică Merck și Ridgeback Biotherapeutics LP au semnat un acord în luna mai pentru a dezvolta acest medicament. Acesta a fost deja testat într-un studiu clinic din Regatul Unit. Spre deosebire de remdesivir, EIDD-2801 poate fi luat oral, ceea ce l-ar pune la dispoziția unui număr mai mare de oameni.

Favipiravir este aprobat în unele țări din afara Statelor Unite pentru a trata gripa. Unele rapoarte din China sugerează că poate funcționa ca tratament pentru COVID-19. Totuși, aceste rezultate nu au fost încă publicate.

Japonia, țara care produce medicamentul, îl exportă în 43 de țări pentru testarea clinică la persoane cu COVID-19 ușoară sau moderată. Cercetătorii canadieni testează pentru a vedea dacă medicamentul poate ajuta la combaterea focarelor din casele de îngrijire de lungă durată.

Kaletra este o combinație de două medicamente – lopinavir și ritonavir – care funcționează împotriva HIV. Se fac studii clinice pentru a vedea dacă funcționează și împotriva SARS-CoV-2.

Un mic studiu publicat în 4 mai în jurnalul Med by Cell Press a constatat că lopinavir / ritonavir nu îmbunătățește rezultatele la persoanele cu COVID-19 în formă ușoară sau moderată, comparativ cu cele care primesc îngrijiri standard.

Un alt studiu, publicat pe 7 mai în New England Journal of Medicine, a descoperit că aceeași combinație de medicamente nu era eficientă pentru persoanele cu COVID-19 severă. Însă împreună cu alte două medicamente – ribavirină și interferon beta-1b – a ajutat la vindecarea rapidă a pacienților, conform unui studiu publicat pe 8 mai în The Lancet.

Merimepodib (VX-497) este dezvoltat de ViralClear Pharmaceuticals Inc. și s-a dovedit anterior că are efecte antivirale și imunopresive. A fost testat împotriva hepatitei C, dar a avut doar efecte modeste. Compania efectuează un proces de faza II cu acest medicament. Pacienții cu forme avansate de COVID-19 urmând să primească în combinație, fie merimepodib cu remdesivir, fie remdesivir plus un placebo. Compania speră să aibă rezultate până la sfârșitul verii acestui an. Articolul original poate fi citit aici.

Articolul original poate fi citit aici.