1.8 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 18:33
No menu items!

Lintea minunată

spot_img

Lintea minunată

Originară din Orientul Mijlociu, lintea este una dintre primele plante cultivate de om pentru alimentație, încă din Neolitic. În prezent, lintea este utilizată la scară globală, fiind preferată de asiatici și mediteraneeni şi vegetarieni.

Lintea este o opțiune alimentară comodă şi rapidă, datorită timpului redus de fierbere, fiind o excelentă alternativă pentru fasole sau mazăre, în preparate pasate, supe, în asociație cu orez și legume.

Lintea este catalogată ca aliment de grad nutrițional A, datorită conținutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor, proteine și a conținutului foarte scăzut de grăsimi. Lintea nu este alergen şi nu conține colesterol, dar este bogată în vitamina B şi acid folic.

Cele mai răspândite soiuri de linte sunt cele verzi, roşii şi maronii. Pigmentul prezent în lintea neagră se comportă ca un antioxidant, ajutând la protejarea împotriva îmbătrânirii, a diferitelor boli de inimă şi a unor tipuri de cancer.

Lintea dă rezultate foarte bune şi în curele de slăbire. O porţie abia însumează două sute de calorii, iar conţinutul mare de proteine şi fibre asigură o senzaţie durabilă de saţietate. Extrem de versatilă, lintea poate fi gătită în nenumărate feluri, de la supă până la adaos pentru salată sau substitut pentru carne.

Lintea sporeşte nivelul de energie al organismului şi creşte rezistenţa fizică la efort, fiind recomandată în tratamentul post-operatoriu şi mamelor care alăptează.

Roxana Mera

Articolul precedent
Articolul următor