Liderii Uniunii Europene se vor întâlni joi şi vineri la Bruxelles pentru un summit care va aduce în discuție problemele ce se impun a fi soluționate în umătoarele luni. Summitul va începe la ora 17.00 (18.00 ora României) și va dura până vineri dimineaţă, când se vor dezbate subiecte diplomatice în special Iran, Siria şi Mali.
Wall Street Journal precizează că Europa va lua decizii importante în ceea ce privește înființarea unei autorități unice de supraveghere bancară și a unei uniuni bancare la un buget al zonei euro. Un subiect căruia delegații statelor membre îi acordă o atenție aparte este reprezentat de importanța stabilirii unor legături mai strânse între ţările zonei euro, aceste legături fiind considerate un punct crucial pentru ca evoluțiile recente în combaterea crizei să garanteze o direcție către o creştere economică durabilă.
În ceea ce privește problema sistemului unic de supraveghere a băncilor din zona euro, care provoacă numeroase disensiuni atât în privinţa calendarului, cât şi a formei acestuia. Capitala Franței face presiuni pentru punerea în aplicare cât mai grabnică a sistemului, în vreme ce Germania susține punerea sa în practică în mod treptat.
De asemenea, reprezentanții statelor UE vor avea în vedere dezbaterea unor măsuri pentru consolidarea zonei euro, măsuri printre care se numără reformele recomandate pentru domeniul bancar și politici bugetare mai integrate.
Investitorii rămân însă rezervați în privința Greciei, care, în ciuda progreselor efectuate, nu a reușit să ajungă la un acord cu reprezentanții externi privind noul set de măsuri de austeritate.
În ceea ce privește Spania, forța exercitată asupra sa pe piețele financiare a scăzut considerabil în ultima perioadă, ca urmare a faptului că s-au creat așteptări ca statul să solicite sprijin financiar de la statele UE, solicitare care ar facilita sprijinul BCE prin achiziționarea de obligațiuni guvernamentale.
Potrivit consultantului de la Ernst & Young Londra, Marie Diron “aşteptările” de la acest summit “sunt destul de reduse. Dacă ar fi urmat un acord semnificativ, am fi auzit ceva înainte, însă în această privinţă a fost linişte”, existănd șanse minime să se ia vreo hotărâre privind ajutorul pentru Spania sau criza din Grecia.
Stetele membre vor avea în atenție propunerea de buget central al zonei euro. Londra consideră acest aspect ca fiind un motiv pentru scăderea contribuţiei sale la bugetul plurianual al UE, în timp ce Berlinul dorește ca această capacitate bugetară să se mențină limitată, iar Parisul o vrea mai incisivă.