-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:16
No menu items!

Liderii UE au ajuns la un compromis: 90 la sută din importurile petroliere din Rusia încetează până la sfârșitul anului

spot_img

Liderii europeni au ajuns la un acord cu privire la pachetul de sancțiuni, unde chestiunea cea mai sensibilă o reprezenta embargoul asupra petrolului rusesc. Astfel, până la sfârșitul anului, importurile de petrol rusesc în Uniunea Europeană vor fi reduse cu 90 la sută.

Liderii celor 27 de state din Uniunea Europeană, reuniţi la Bruxelles,  au decis să interzică „progresiv” exportul de petrol rusesc către statele blocului comunitar.

Decizia a fost anunțată luni noaptea de președintele Consiliul European, Charles Michel.

Ea afectează imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind „o sursă uriașă de finanțare pentru mașina sa de război” și punând o „presiune maximă” asupra Moscovei, pentru ca aceasta să înceteze războiul, a scris pe Twitter Charles Michel.

Pe seama angajamentului voluntar al Germaniei şi Poloniei de a opri importurile, embargoul va elimina „aproximativ 90%” din petrolul rusesc până la sfârșitul anului”, a scris, la rândul său, pe Twitter, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Aceasta a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni ale UE la adresa Rusiei.

Consumul intern al Ungariei, care nu are ieşire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba.

Celelalte măsuri propuse ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni au fost, de asemenea, aprobate, în special excluderea Sbrebank din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea a trei posturi de televiziune rusești.

A fost aprobat și un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de nouă miliarde de euro care să permită guvernului ucrainean să îşi acopere nevoile imediate de numerar pentru a face să funcţioneze economia.

Autorităţile de la Kiev şi-au calculat necesităţile la cinci miliarde de dolari lunar.

Finanţarea europeană va lua forma unor „împrumuturi pe termen lung” cu dobânzi subvenţionate, a spus o sursă europeană, potrivit AFP.

Noul pachet de sancţiuni, negociat timp de o lună, include, de asemenea, o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de figuri proeminente, printre care şeful bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill.

Summitul de două zile care se desfăşoară la Bruxelles urmează să abordeze marţi consecinţele crizei alimentare provocate de război şi transformarea energetică necesară care să permită ţărilor europene să se descurce fără gazul importat din Rusia.

                                                                                                                   Adina Silav