8.1 C
București
marți, 22 octombrie 2024 - 3:47
No menu items!

Lideri militari din administrația Trump, avertisment dur: „Este cea mai periculoasă persoană pentru SUA”

spot_img

Sugestia fostului președinte Donald Trump din ziua alegerilor, potrivit căreia armata SUA ar trebui folosită pentru a face față „inamicului din interior ”, a reaprins îngrijorarea cu privire la ceea ce ar putea cere forțelor SUA să facă dacă va câștiga un al doilea mandat de comandant suprem al celei mai puternice armate din lume.

Liderii militari de rang înalt care au servit sub comanda lui Trump sunt cei care au tras cel mai clar un semnal de alarmă în legătură cu fostul președinte, care candidează acum pentru un nou mandat.

Fostul șef al Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, i-a spus lui Bob Woodward în noua sa carte „War” că fostul președinte „este cea mai periculoasă persoană pentru această țară… Un fascist până în măduva oaselor”.

Woodward a declarat că generalul Jim Mattis, care a fost Secretarul Apărării în cabinetul lui Trump, i-a trimis un e-mail pentru a spune că este de acord cu evaluarea pe care Milley i-a furnizat-o lui Woodward. În cadrul podcastului, Woodward a declarat că mesajul lui Mattis despre Trump a fost: „Să ne asigurăm că nu încercăm să minimalizăm amenințarea, deoarece amenințarea este mare”.

Trump a avut mult timp o fascinație copilărească pentru armată, idolatrizându-i pe generalii George Patton și Douglas MacArthur din cel de-al Doilea Război Mondial. În adolescență, el s-a bucurat de șederea sa la un internat militar din New York.

În ciuda acestei fascinații, Trump a luat mai multe amânări pentru a evita serviciul militar în Războiul din Vietnam.

Când a devenit președinte, Trump și-a dotat cabinetul cu generali de rang înalt. L-a numit pe Mattis, un general cu patru stele în retragere, la conducerea Pentagonului; șeful său de cabinet, John Kelly, a fost un alt general cu patru stele în retragere, iar doi dintre consilierii săi pentru securitate națională au fost generali cu trei stele, Michael Flynn și H. R. McMaster.

Trump iubește fastul și ceremonia militară și a făcut lobby pentru o paradă masivă în stil Kremlin în Washington, DC, în timpul mandatului său. În cele din urmă, parada nu a mai avut loc.

În ciuda prieteniei lui Trump cu armata, generalii și amiralii în retragere nu l-au iubit și ei. Unii chiar par să creadă că fostul președinte este adevăratul „dușman din interior”.

În urmă cu patru ani, Mattis a declarat pentru revista The Atlantic că „Donald Trump este primul președinte din viața mea care nu încearcă să unească poporul american – nici măcar nu se preface că încearcă. În schimb, el încearcă să ne dezbine”.

În mod similar, Kelly i-a spus anul trecut lui Jake Tapper de la CNN că Trump este „o persoană care nu are altceva decât dispreț pentru instituțiile noastre democratice, pentru Constituția noastră și pentru statul de drept”.

În cartea lui McMaster, „At War with Ourselves” (În război cu noi înșine), o carte de memorii despre perioada în care a lucrat la Casa Albă a lui Trump, McMaster a scris că, în urma înfrângerii electorale a lui Trump din 2020, „ego-ul și iubirea de sine a lui Trump… l-au determinat să renunțe la jurământul său de a «susține și apăra Constituția», cea mai mare obligație a unui președinte”.

Generalul Stanley McChrystal, care a revoluționat Comandamentul operațiilor speciale comune, unitatea responsabilă de uciderea lui Osama bin Laden în 2011, a scris un editorial în The New York Times în urmă cu trei săptămâni, în care spunea că o va vota pe vicepreședinta Kamala Harris datorită „caracterului” acesteia. Evaluarea lui McChrystal cu privire la Trump nu a fost precizată în editorialul său, deși, în trecut, McChrystal a afirmat că Trump este „imoral” și „necinstit”.

Liderul operațiunii Bin Laden a fost amiralul Bill McRaven, care, în 2020, a scris un editorial în Washington Post despre Trump, afirmând că „atunci când ego-ul prezidențial și autoconservarea sunt mai importante decât securitatea națională – atunci nu mai rămâne nimic pentru a opri triumful răului”.

La începutul lunii iunie 2020, fostul președinte al Statului Major Interarme, amiralul Mike Mullen, a scris în The Atlantic că a fost „dezgustat” să vadă protestatari pașnici care protestau față de uciderea recentă de către poliție a lui George Floyd, îndepărtați „cu forța și prin violență” din jurul Casei Albe.

Elena Cristea