-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:42
No menu items!

Licitație publică internațională pentru retehnologizarea hidrocentralei Stejaru

spot_img

Valoarea estimată a proiectului este de 75 de milioane de euro și se va realiza pe o durată de aproximativ 7 ani de la semnarea contractului

hidrocentrala stejaru

Hidroelectrica a lansat, luni, licitația publică internațională pentru proiectul de Retehnologizare al Hidrocentralei Stejaru (Dimitrie Leonida), după 50 de ani de la punerea ei în funcțiune. Contractul propune retehnologizarea celor 6 hidroagregate ce însumează o putere instalată de 210 MW.

În 16 mai 2014, Hidroelectrica a transmis spre verificare Autorității Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) documentația de atribuire pentru procesul de licitație al proiectului Retehnologizare CHE Stejaru (Dimitrie Leonida).

Hidrocentrala se alimentează cu apă din Lacul Izvorul Muntelui-Barajul Bicaz, județul Neamț. Prin utilizarea unui volum de 1,23 miliarde de metri cubi de apă (a doua acumulare din țară după Porțile de Fier I, cu un volum de 2,5 miliarde metri cubi), CHE Stejaru injectează în Sistemul Energetic Național, în medie, 435 GWh anual.

Hidroagregatele puse în functiune, în perioada 1960-1962, și-au depășit cu mult durata normală de viață (22 ani). Potrivit Hidroelectrica, uzura fizică și morală impun o retehnologizare complexă prin reproiectarea tuturor sistemelor și aducerea acestora la nivelul tehnologic folosit în prezent pe plan internațional, asigurând totodată și siguranța în exploatare a centralei.

În luna martie 2013, administratorul judiciar al Hidroelectrica a reziliat contractul de finanțare cu BERD pentru proiectul Stejaru, fiindcă instituția de credit a întârziat foarte mult în privinta deciziei privind eliberarea sumelor necesare derulării contractului.

”Hidroelectrica a informat deja peste 300 de companii din întreaga lume care activează în domeniul hidroenergetic, despre intenția lansării proiectului Stejaru, feed-back-ul primit arătând interesul major de care se bucură acest proiect pe plan intern și internațional”, se arată într-un comunicat al companiei.

Hidroelectrica se așteaptă ca, până la finele lunii octombrie 2014, să finalizeze procesul de licitație și să atribuie contractul.

„Demarăm acum procedura de atribuire a contractului privind retehnologizarea CHE Stejaru, la un cost redus cu 35 de milioane de euro față de procedura inițială demarată în 2012 cu finanțare BERD”, a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica a negociat cu Banca Mondială un credit de 200 milioane de euro, cu garanție de la stat, pentru retehnologizarea Centralelor Vidraru, Mărișelu și Râul Mare Retezat, cu peste 700 MW putere instalată, a căror durată de viață a fost și în cazul lor depășită.

C.C.