2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:30
No menu items!

Licitație cu dedicație pentru deratizarea și dezinsecția Bucureștiului

spot_img

Miza contractului este de zeci de milioane de euro

3D Romania_dezinsectie

Aleșii generali ai Capitalei discută, pe 30 mai, noua Strategie de deratizare și dezinsecție a Capitalei. Edilul-șef propune mai multe stropiri, dar și ce culoare trebuie să aibă uniforma angajaților firmei care va primi contractul. Coincidență sau nu, două dintre societățile de profil au aceeași culoare la salopete.

Contractul cu 3D România, prelungit ilegal de 3 ani, are culoarea „albastră” a firmei

Pe motiv că nu mai este de actualitate programul de deratizare și dezinsecție a Capitalei, specialiștii din aparatul propriu a primarului general Sorin Oprescu au pus pe hârtie o nouă strategie, în urma căreia ar trebui să se organizeze și o licitație pentru angajarea unui operator privat. Mai ales că firma 3D România, cea care deține monopolul stropirilor împotriva insectelor și rozătoarelor în Capitală de aproape 18 ani, nu mai are contract, iar în ultimii trei ani a stropit în baza unui act adițional semnat ilegal.

Numai că strategia a fost scrisă pe genunchi, potrivit mai multor persoane care au participat la dezbaterile publice, dar și a unor firme de profil. Chiar și la Registratura Primăriei s-au primit mai multe recomandări care arată că propunerea edilului ar trebui modificată înainte de a fi supusă votului aleșilor generali, pentru că nu este bine întocmită.

3D Romania_masina

Cert este că edilul-șef, după ce a prelungit ilegal, în 2010, contractul încheiat cu societatea 3D România, care a încasat peste 43 de milioane de euro, a avizat acum o strategie scrisă în așa fel încât unele firme ar fi favorizate. De exemplu, Oprescu a avizat ca personalul firmei care va stropi Capitala să aibă salopete sau uniforme de culoare albastră, iar la o simplă căutare pe internet, am constatat că firma 3D România are salopete de culoare albastru închis.

Oprescu a stabilit câți angajați are firma câștigătoare și chiar numărul de mașini al societății

Contractul cu 3D România a fost semnat în 1996 şi reînnoit până în 2010, prin şase acte adiţionale. Din 2010 până în 2014 s-a făcut un singur act adițional, considerat de ANRMAP ilegal.

În toți cei 18 ani, pentru dezinsecţie, de exemplu, Primăria Bucureşti a plătit de 28 de ori mai mult decât primăria din Budapesta, adică peste 4,3 milioane de euro. În Capitală, un hectar de zonă verde tratat anti-ţânţari a costat, în medie, 280 de euro pe an, de patru ori mai mult decât în alte oraşe ale țării. Primăriile anunţă în fiecare an că fac stropiri, dar parcurile sunt pline de țânțari și căpușe, iar prin ghenele de gunoi ale blocurilor mișună șobolanii.

Cel puțin bizar este că în strategie se stabilește negru pe alb câți angajați trebuie să aibă firma câștigătoare, ce fel de mașini și tipurile de pompe pentru împrăștiat soluțiile:

-Personalul totalizează aproximativ 300 de persoane și se lucrează în echipe de câte 4 persoane. Necesarul de mașinii este de 70;

– Autoturismele pentru deplasarea personalului în teren, pentru transportul biocidelor vor fi compartimentate în spațiul destinat personalului și spatiul destinat biocidelor și echipamentelor, separate între ele.

– Dotare cu GPS;

– aparate portabile generatoare de ceață caldă – termofogere pentru țântari adulți la interior și rețele edilitare – 60 buc.

– aparatură portabilă tip Nebulizatoare (atomizoare) pentru tânțari adulți în spații înguste –  10 buc.

– pompe manuale cu presiune prealabilă pentru tânțari adulți la interior – 250 buc.

– utilaje de mare capacitate generatoare de ceață rece tip Ultra Low Volume montat pe autoturisme pentru tratamente în vegetația exterioară – 10 buc.

– utilaje de mare capacitate multifuncționale: generatoare de ceață rece tip ULV (purtate pe autoturisme) + pulverizare, pentru obiective speciale (grădinițe, spitale) silențios în spații înguste, pentru orice tip de vegetație (arbori foarte înalți, tufișuri, mlaștini, etc) purtate pe autoturisme -2 buc.

– utilaje de mare capacitate generatoare de ceață caldă cu capacitate mare de acoperire în zone greu accesibile-10 buc.

-generatoare de aerosoli tip ultra low volume (ceață rece) fund utilaje de capacitate mare vor fi montate pe autoturisme;

-generatoare de aerosoli tip tip termofoger (ceață caldă) vor fi montate pe autoturisme sau pot fi manuale;

Dezinsecție exterioară împotriva căpușelor:

-se va efectua cu utilaje pentru pulverizare de mare capacitate montate pe autoturisme- 4 buc.

Dezinsecție gândaci canalizare

– se vor utiliza pompe manuale cu presiune prealabilă – 150 buc.

Dezinsecție viespi

– se vor utiliza pompe manuale cu presiune prealabilă sau aparate portabile tip nebulizator – 16 Tauc.

Specialiștii spun că înaintea unui contract cu astfel de detalii, ar trebui să existe un plan integrat de combatere a țânțarilor și a rozătoarelor în zona București – Ilfov. În plus, în această strategie ar fi trebuit să fie delimitați mai întâi pașii clari pe care trebuie să-i facă firma pentru a face stropiri și a deratiza, nu numărul utilajelor sau culoarea uniformei.

Alexandru Maghiar