Piața de capital din România continuă trendul ascendent și înregistreaza noi niveluri record după primele opt luni ale acestui an, în special la nivelul indicatorilor care masoară lichiditatea, potrivit unei analize publicate miercuri de Bursa de Valori București (BVB).
Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementată a BVB a ajuns la un nou nivel record in perioada ianuarie-august, cu tranzacții totale de 24,5 miliarde de lei, echivalentul a 5 miliarde de euro.
Comparativ cu primele opt luni ale anului trecut, acest nivel este cu 60% mai ridicat. Doar de două ori până acum în istoria BVB, valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piața Reglementată a BVB a mai depășit 20 miliarde lei. Astfel, un nivel peste acest prag a mai fost înregistrat la nivelul unui an întreg în 2021 (20 miliarde lei) și în 2022 (23,2 miliarde lei).
Al doilea indicator de lichiditate, cel al valorii medii zilnice, a consemnat un avans procentual similar și a ajuns la nivelul de 147 milioane lei, echivalentul a 30 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numărul tranzacțiilor a trecut, la finalul primelor opt luni din acest an, pragul de 1 milion de tranzactii.
Cele mai lichide cinci societăți listate la BVB în funcție de valoarea totală de tranzacționare realizată pe primele opt luni:
- Hidroelectrica (H2O)
- Fondul Proprietatea (FP)
- Banca Transilvania (TLV)
- OMV Petrom (SNP)
- Romgaz (SNG)
De la începutul anului, piața de capital din Româia a crescut cu 17,8% prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele. Indicele BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate pe Piața Reglementată, a încheiat primele opt luni la un nivel de 13.256 puncte, în creștere cu 13,7%.
Radu Hanga, președintele BVB, a declarat că piața de capital din România traversează una dintre cele mai bune perioade din istorie. ”Salutăm declarațiile Guvernului României prin care mai multe companii în care statul e acționar majoritar vor lista pachete minoritare de acțiuni la Bursa de Valori București, ceea ce va face ca statul roman să păstreze controlul în aceste companii și să beneficieze pe lângă un plus de imagine și de venituri suplimentare folosind mecanismele oferite de piața de capital. Exemplul Hidroelectrica poate fi replicat, evident păstrând proporțiile, și de alte companii din portofoliul statului relevante pentru economia românească, a afirmat Hanga.
Printre evenimentele cu impact semnificativ asupra pieței de capital în primele opt luni se remarcă oferta Hidroelectrica și continuarea trendului în ceea ce privește numărul investitorilor in piața de capital. Oferta Hidroelectrica (H2O), lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, a fost derulată la BVB în perioada 23 iunie – 4 iulie 2023 și a devenit cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) realizată vreodată la bursa românească. IPO-ul Hidrolectrica a atras in total 9,28 miliarde RON (circa 1,9 miliarde EUR) pentru 89,7 milioane de actiuni reprezentând 19,94% din numărul total de acțiuni și a devenit cea mai mare ofertă din Europa și a treia cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate până acum în acest an. Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piața Reglementată a BVB și este cea mai mare companie românească listata la BVB din punct de vedere al capitalizării.
Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a ajuns la finalul primului semestru din 2023 la aproape 160.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparație, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori.
V.B.