Mona Pivniceru ar putea rămâne ministru al justiției până la începutul lunii iunie când ar trebui să ocupe de facto postul de judecător la Curtea Constituțională. Cel puțin asta își doresc liberalii pentru a bloca orice numire a unor șefi în fruntea Parchetului General și a DNA fără consimțământul lor de către un Victor Ponta interimar la justiție, susțin surse liberale.
Liberalii nu au încă în pălărie un tehnocrat mai bun decât actualul secretar de stat Ovidiu Puțura , iar liderul Crin Antonescu nu se grăbește să vină cu un alt nume deși astăzi premierul a anunțat că va discuta cu el problema numirii unui nou ministru după ce Pivniceru va trece cu bine audierea la comisia juridică a Senatului și de votul în plenul acestui for legislativ pentru desemnarea sa ca judecător la CCR.
Conform surselor citate, liberalii nu vor să-l vadă pe Ponta interimar la justiție deoarece se tem că acesta ar putea să-și asume noile numiri la Parchetul General și peste DNA în înțelegere cu șeful statului, Traian Băsescu. Cu un pact de coabitare deja semnat cu președintele, Ponta a alimentat temerile liberale opunându-se ideii formulate de ministrul Radu Stroe de demarare a unei noi tentative de suspendare a șefului statului după declarațiile lui Traian Băsescu referitoare la ultima Convenție Națională a PDL.
Recent, în cadrul unui interviu televizat, Băsescu a pus paie pe foc, arătându-se mulțumit de perspectiva ca Mona Pivniceru să fie votată de Senat pentru a deveni membru al Curţii Constituţionale. „Aş mulţumi lui Dumnezeu să se întâmple asta, ar însemna ca premierul să-şi asume asta (propunerile de procurori-şefi, n.r.) ca interimar”, spunea, săptămâna trecută, șeful statului. Băsescu a plusat arătându-se convins că Ponta, ca procuror, înţelege ce înseamnă ca Parchetul General şi DNA să nu aibă propuneri pentru procurori-şefi.
Ponta a declarat că portofoliul Justiţiei rămâne la PNL şi că astăzi va discuta cu liderul PNL Crin Antonescu despre viitorul ministru, în situaţia în care Mona Pivniceru va fi votată de Parlament ca judecător la Curtea Constituţională. Întrebat dacă Pivniceru îşi va depune mandatul de ministru după ce va fi votată de Parlament, Ponta a spus că va discuta acest lucru cu Pivniceru.
Că la ora actuală în USL există un diferend cu privire la cine și când ar trebui să o urmeze pe Pivniceru la Justiție, o dovedesc și ultimele declarații enunțate de cei doi co-președinți ai alianței. Dacă Ponta pare a îmbrățișa ideea interimatului său la acest minister, afirmând că, „dacă va fi votată judecător la Curte, sigur că doamna Pivniceru va pleca din Guvern”, Antonescu susține că ministrul Mona Pivniceru este susţinută la Ministerul Justiţiei până i se va încheia mandatul, inclusiv dacă va deveni „o formulă” şi pentru Curtea Constituţională.
Raționamentul liberalilor pornește de la faptul că, deși Pivniceru va fi votată azi de plenul Senatului ca judecător la Curtea Constituțională din partea Parlamentului, ea nu va intra de fapt în pâine decât din data de 8 iunie anul curent, zi când va expira mandatul lui Ion Predescu, judecătorul pe care-l va înlocui la Curte. Până atunci, Pivniceru va fi doar de iure, nu și de facto judecător al CCR, ceea ce înseamnă că până la respectiva dată, noua calitate nu o face incompatibilă cu funcția de ministru la justiție, susțin liberalii.
În cazul în care după votul de mâine, Antonescu nu va reuși să-l convingă pe Ponta să nu vacanteze portofoliul decât după plecarea lui Pivniceru la CCR, liberalii au o numire în mânecă deși este considerate mai mult o soluție de avarie: actualul secretar de stat de la Justiție, Ovidiu Puțura. Potrivit surselor liberale, numele lui Puțura a fost vehiculat, luni, în rândurile grupurilor parlamentare ale PNL, ca o posibilă soluție tehnocrată de titular la Justiție.
Judecatorul Ovidiu Puţura a activat până în 2009 la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Ulterior, cu sprijin liberal, a fost detaşat, în timpul guvernării Ponta 1, la Ministerul Justiţiei unde a ocupat poziţia de director al Direcţiei Contencios. La finele anului 2010, Puţura a concurat pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii, însă nu a câştigat acest post, în urma alegerilor interne. Ulterior, prin ordin al prim-ministrului Victor Ponta a fost numit secretar de stat la Ministerul Justiției. El este acum șef peste Direcţia de avizare a actelor normative, Direcţia de contencios şi Serviciul privind profesiile juridice conexe, care îi are în vizor pe executorii judecătoreşti şi pe notari, dar și Direcţia de tehnologie a informaţiilor.
Conform surselor citate, Puțura este considerat de Antonescu „ochii și urechile ” sale în acest minister încă de la prima numire a sa ca secretar de stat pe vremea când Titus Corlățean conducea acest minister în cadrul cabinetului Ponta I. A continuat să joace acest rol după ce portofoliul a revenit liberalilor și după desemnarea de către Antonescu a Monei Pivniceru pentru această funcție. În ciuda serviciilor aduse conducerii PNL, Antonescu ezită însă să-l recompenseze pe Puțura dându-i pe mână ministerul. Conform surselor citate, două sunt motivele care stau la baza rezervelor lui Antonescu: îl vrea pe fostul judecător în continuare să joace rolul de paznic la Justiție și nu-l consideră suficient de pregătit pentru a face față provocărilor de la Bruxelles pe MCV.
Tocmai din aceste cauze, Antonescu este în căutarea unui nou nume pe care, dacă nu-l găsește în aceste zile, este dispus să meargă pe varianta susținerii Monei Pivniceru ca ministru până la începutul verii, pentru a-și îngădui răgazul necesar să identifice cea mai bună soluție pentru PNL, propunere care să nu fie respinsă de șeful statului așa cum s-a mai întâmplat în trecut cu Norica Nicolai.
Valeriu Motoc