Ministrul justiției, Tudorel Toader, a avut, joi, o reacție dură la adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la finalul ședinței în care membrii acestuia au avizat negativ și varianta parlamentară a proiectului de modificare a Legilor justiției.
„Personal, eram convins că rezultatul va fi același. A fost o dezbatre în care, pe alocuri, s-a folosit un limbaj dublu, o dezbatere în care cineva s-a făcut că nu înțelege sau nu știe un anumit lucru, sigur, să nu excludem ipoteza în care chiar nu înțelege. (…) Dezbaterea a avut loc în contextul în care o doamnă judecător a spus, tot în spațiul public că, în cazul avizului precedent, votul judecătorilor s-a schimbat peste noapte, o dezbatere în care doamna judecător Gîrbovan (Dana Gîrbovan, președintele UNJR) spunea despre mesaje primite de la CSM către instanțe pentru respingerea în bloc a modificărilor, o dezbatere în care altcineva, ați auzit, vorbea despre subteranele unor decizii, unor mișcări. Este un aviz consultativ, iar eu exprim speranța, ca să nu spun convingerea, faptului că membrii Comisiei speciale vor lua în considerare argumentele care vor însoți acest aviz negativ”, a spus ministrul justiției.
„E nevoie de schimbare, dar să nu se schimbe nimic. Fondul problemei e aici: nu poţi da un aviz negativ, nu poţi să te exprimi împotriva modificării legii pentru punerea de acord cu deciziile Curții Constituționale, nu poţi să dai un aviz negativ, să respingi propunerile din proiect pe care chiar CSM le făcuse în perioada prealabilă redactării proiectului de modificare a Legilor justiției”, a completat Tudorel Toader. Ministrul a dat chiar și un exemplu în acest caz: problema separarării carierelor procurorilor și judecătorilor a reprezentat chiar una dintre propunerile CSM.
Întrebat cum comentează afirmaţiile celor care spun că modificarea legilor va duce la un control politic asupra Justiţiei, ministrul a răspuns: „De fiecare dacă am cerut, am solicitat celor care au criticat să depăşească stadiul de a spune <<nu-mi place>>, <<nu vreau>>, <<nu sunt de acord>>, de a spune <<soluţia asta nu e bună pentru că încalcă independenţa justiţiei>>. Să vină cu argumente, contraargumente, eventual cu o soluţie mai bună decât propunerile existente”.
Precizarea ministrului vine în contextul în care chiar joi, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, susținea la o conferință organizată de ONU la Viena că Parlamentul din România dezbate o lege care, dacă va fi aprobată, va institui un control politic asupra activității procurorilor.
Cât despre modificarea conținutului articolului din Codul penal privind abuzul în serviciu, Tudorel Toader a declarat, din nou, că aceasta ar trebui făcută „în acord cu decizia CCR, în acord cu Directiva Europeană, în acord cu tradiția judiciară din România”.
R.D.