1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 9:12
No menu items!

Legea privind consumatorul vulnerabil ar putea intra în vigoare din iarnă, după explozia prețurilor la energie și gaze

spot_img

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, joi, că autorităţile doresc ca legea privind consumatorul vulnerabil să intre cât mai repede în vigoare, cel mai probabil din această iarnă, pentru ca acesta să fie protejat de creşterile pe piaţa de energie şi a gazelor naturale. Popescu a sfătuit cetăţenii să meargă pe piaţa concurenţială, să aleagă cel mai bune oferte şi să nu rămână în piaţa serviciului universal.

„Ceea ce am spus în urmă cu două săptămâni, că devansarea termenului de intrare în vigoare a consumatorului vulnerabil, trebuie să se întâmple, îl vom face începând cu 1 septembrie în Parlament”, a declarat ministrul Energiei.

Popescu a precizat că este vorba de o devansare a termenului pentru ca prevederile legii să se aplice chiar din această iarnă.

„Asta înseamnă că vom devansa termenul din anul 2022, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, cred că putem vorbi de această iarnă, în funcție de cum decurg discuțiile în Parlament”, a explicat ministrul.

Ministrul Energiei a explicat că principala cauză a prețului mediu crescut al energiei este certificatul de CO2.

„Ne uităm pe prețul mediu și a venit OPCOM cu prețul mediu al energiei electrice de la 1 ianuarie până la data de 31 iulie și prețul mediu pe piața românească, pe piața SPOT românească, este de 64 de euro – nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200. Sunt vârfuri și evident că trebuie să urmărim acest aspect. Principala cauză, am tot spus-o, este costul certificatului de CO2, și nu numai în România. Peste tot acolo unde avem energie pe bază de cărbune prețul se închide foarte sus, este doar 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costul de producție și evident tot producătorii ceilalți vor beneficia de acest preț și vor face profit”, a mai spus ministrul.

El a precizat că nu toate aceste creşteri se pot reflecta în factura consumatorului.

“Aceste creşteri nu se pot reflecta direct în factura consumatorului pentru că un furnizor cu care dumneavoastră aveţi contract, de exemplu, ar fi trebuit să încheie anul trecut sau oricum avea o parte din cantitatea de energie încheiată, cumpărată la termen. Va fi o creştere, dar nu se va reflecta toată această creştere în factura clientului de zi cu zi”, a transmis Virgil Popescu.

El i-a sfătuit pe cetăţeni să meargă pe piaţa concurenţială şi să aleagă cele mai bune oferte.

                                                                                                                 Adina Silav