2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:51
No menu items!

Legea prin care personalul ANI primeşte spor de până la 25%, pentru suprasolicitare neuropsihică, ajunge la CCR

spot_img

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare neuropsihică. Legea, adoptată săptămâna trecută, nu este singura care vizează acordarea de noi beneficii angajaţilor din anumite instituţii, în curs de adoptare fiind şi o lege prin care se vor acorda sporuri şi majorări de salarii personalului APIA şi AFIR.

”Nicio săptămână fără câte o încercare de creştere a veniturilor pentru câte o instituţie publică. Toate fără nicio logică, fără criterii de performanţă, fără să ştim cât ne costă şi, mai ales, de ce? Această nouă încercare a coaliţiei scumpirilor este neconstituţională şi ne aşteptăm ca CCR să emită o decizie în consecinţă”, a transmis deputatul USR Cristian Seidler.

USR arată că, pentru a putea majora cu până la 25% salariile angajaţilor de la Agenţia Naţională de Integritate, Coaliţia PSD-PNL a folosit un proiect de lege care se referea la salarizarea directorului de extensie universitară, doar că amendamentul privind sporul de suprasolicitare neuropsihică a fost introdus după adoptarea legii de către Senat.

”Prin urmare, în sesizarea depusă la CCR, USR şi Forţa Dreptei invocă încălcarea principiului bicameralismului. Totodată, este invocată încălcarea principiului legalităţii, în condiţiile în care propunerea legislativă votată este nejustificată şi nefundamentată, iar expunerea de motive (adică, documentul de fundamentare) este atât formală, cât şi substanţial neconformă din perspectiva normelor de tehnică legislativă. Mai trebuie menţionat că noul spor se adaugă celor două aplicate deja în ANI: spor pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate (15%) şi spor pentru condiţii vătămătoare”, a precizat USR.

Potrivit Forţa Dreptei, ”reglementarea a fost introdusă ca amendament la Camera Deputaţilor, fiind nesocotit astfel principiul bicameralismului întrucât au fost omise dezbaterea şi votul Senatului în această privinţă”.

”De altfel, introducerea sporurilor în cazul personalului ANI a fost realizată fără niciun fel de motivare din partea autorului amendamentului sau a comisiei de raport, fiind încălcate rigorile de tehnică legislativă. Majoritatea PSD-PNL a utilizat ca suport pentru introducerea sporurilor în cazul ANI o propunere legislativă menită să instituie între funcţiile de conducere din învăţământul superior funcţia de Director de extensie universitară, alternativ cu cea de Director de departament, prevăzută de Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, mai arată Forţa Dreptei.

                                                                                                                  Adina Silav