4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 17:11
No menu items!

Legea pensiilor și măsurile fiscale scot în stradă sindicatele. Proteste în toată țara

spot_img

Mai multe proteste au loc, joi, în mai multe orașe din țară. Angajații din direcțiile de sănătate publică și casele de pensii cer salarii mai mari, sindicaliștii din confederația Meridian manifestează în fața Guvernului împotriva Legii pensiilor și a măsurilor fiscal-bugetare. Și minerii din Valea Jiului protestează și amenință că vor organiza o manifestație și în Capitală. 

Minerii şi energeticienii din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) sunt nemulţumiţi de prevederile din proiectul noii legi a pensiilor. Ei protestează, joi, la sediile celor patru mine din Valea Jiului şi la termocentrala de la Paroşeni.

Astfel, personalul TESA şi personalul auxiliar de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati, de la Spitalul Municipal Dorohoi şi de la Spitalul de Recuperare Sfântul Gheorghe din municipiul Botoşani au protestat, joi, în curtea unităţilor medicale, în semn de nemulţumire faţă de inechităţile salariale din sistem, relatează Agerpres. Ei au cerut majorări salariale la nivelul maxim în plată aferent funcţiilor din aparatul de lucru al Guvernului.

Și angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii Timiş participă, joi, pentru a doua zi consecutiv la un protest spontan. Ei au încetat lucrul şi au ieşit în faţa instituţiei, afişând pancarte cu mesaje în care cer majorarea salariilor, relatează News.ro. ”Vrem alinierea salariilor”, ”Fără discriminare în salarizarea funcţionarilor publici”, ”Muncă egală şi salarii egale”, ”Profesioniştii merită respect şi condiţii de muncă adecvate”, ”Munca să ne fie apreciată”, sunt o parte dintre mesajele afişate de protestatari.

Funcţionarii publici din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj au continuat joi protestul spontan, ei întrerupând programul de lucru timp de o oră pentru a le transmite guvernanţilor revendicările lor privind inechităţile salariale, relatează Agerpres.

Angajații Direcției de Sănătate Publică Mureș au întrerupt joi activitatea, timp de două ore, și au ieșit afară, în semn de protest pentru veniturile mici pe care le obțin. Protestul are loc zilnic între orele 9.00 și 11.00, pe termen nedeterminat, transmite Radio Târgu Mureș preluat de Rador.

Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Tulcea au protestat joi, între orele 10.00 şi 11.00, în faţa instituţiei, din cauza nivelului salariilor care nu au mai fost majorate încă din anul 2018. Medicul şef al DSP, Adriana Argetoianu, a declarat pentru Agerpres că în contextul economic actual, în ciuda eforturilor făcute de specialiştii instituţiei în ultimii ani, angajaţii DSP nu pot face faţă costurilor de trai.

În jur de 60 de angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii (CJP) Buzău au organizat timp de o oră un protest spontan în faţa instituţiei, nemulţumiţi de nivelul salariilor care nu au mai crescut de mai bine de 5 ani. „Aplicarea noii legi a pensiilor şi recalcularea acestora se vor face de către noi”, „Fără discriminare faţă de instituţiile din alte ministere ca şi salarizare şi condiţii de muncă!”, „Salariile noastre sunt ajunse din urmă de salariul minim pe economie!”, au fost doar câteva din mesajele pe care angajaţii le-au afişat cu ocazia protestului spontan.

Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare au protestat, joi dimineaţa, timp de două ore în faţa instituţiei, nemulţumiţi de nivelul de salarizare, relatează Agerpres. Ei s-au adunat la intrarea în sediul instituţiei şi au afişat pancarte cu inscripţiile: „Fără discriminări între categorii de personal”, „Vrem salarii decente”, „Protestăm!!! Fără inechităţi salariale!”, „Ministerul Sănătăţii! Fiţi alături de noi”, „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale”, „Protest spontan”.

Un protest a fost, joi, în Piața Victoriei din Capitală, și de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de Legea privind sistemul public de pensii şi Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare.

„Protestatarii reprezintă lucrătorii din structura confederaţiei, silvicultori, ceferişti, poliţişti locali şi poliţişti naţionali, militari în rezervă şi personal contractual, funcţionari publici din MApN, mineri, funcţionari publici, agricultori, personal nemedical şi medical, personal aeroportuar, personal nedidactic etc.”, explică reprezentanţii CNS Meridian, într-o postare pe pagina de Facebook.

Principala nemulţumire a organizaţiilor sindicale este legată de Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii adoptat de Guvernul României în şedinţa din 9 noiembrie 2023 şi adoptat de Senat în 14 noiembrie 2023, care, „în mod surprinzător abrogă în mod expres, drepturi în vigoare prevăzute în statutele profesionale ale silvicultorilor, ceferiştilor şi a altor categorii de personal, în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare”.

„Drepturile lucrătorilor stabilite prin Lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite şi speciale nu trebuie să fie abrogate!”, susţin sindicaliştii.

Potrivit reprezentanţilor Meridian, prin proiectul legislativ promovat „pe repede înainte”, nu se rezolvă problema inechităţilor din sistemul de pensii şi nici întârzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă, poliţiştii locali, etc.

Raluca Dan