Legea dării în plată a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz, astfel că va fi trimisă spre promulgare președintelui Iohannis.
Legea dării în plată a trecut cu 207 voturi, o abținere și un vot împotrivă. Președintele României nu mai poate respinge încă o dată legea, astfel că va fi nevoit să o promulge.
Programul Prima Casă a fost scos din lege, iar plafonul creditului până la care se va aplica actul normativ a fost stabilit la 250.000 de euro.
De această lege vor beneficia şi cei care sunt deja în executare silită, precum şi persoanele care au credite de nevoi personale cu ipotecă.
Inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, susține că această lege va avea rolul de a readuce echilibrul în relația dintre bănci și clienți.
Nu am gândit-o ca pe o lege împotriva sistemului bancar, ci, din contra, ea a vrut si va fi o lege care va aduce un echilibru în raporturile între clienti si banca. Nu am gândit-o ca fiind o lege de protectie sociala pentru anumite categorii defavorizate, pentru ca cei care astazi sunt în nevoie nu sunt categorii defavorizate, sunt oameni activi, sunt oameni care au poate doua – trei locuri de munca, dar care, din cauza clauzelor abuzive, nu îsi mai pot plati ratele la banca
Daniel Zamfir
inițiator
El a adaugat ca, în urma cererii de reexaminare formulate de seful statului, legea darii în plata a suferit câteva modificari importante fata de varianta votata în noiembrie anul trecut. „Ca urmare a cererii de reexaminare a președintelui, legea dării în plată a suferit, față de varianta votată în noiembrie anul trecut, câteva modificări importante. Președintele ne-a cerut să ne pronunțăm fără echivoc asupra persoanelor care beneficiază de aceasta lege. Am făcut-o. Am stabilit fără echivoc că de legea dării în plată beneficiază doar persoanele fizice care au calitatea de consumator, nu și persoanele fizice care au luat credite în vederea derulării unor afaceri, respectiv profesioniștii”, a precizat Zamfir.
Valeriu Motoc