5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:12
No menu items!

Legea dării în plată, avizată favorabil. Plafonul de aplicare a fost mărit

spot_img

Deputatii din Comisia Juridică au adoptat, marți, proiectul Legii dării în plată. Legea a trecut cu unanimitate. Urmează dezbaterea și votarea în plen.

Inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a cerut ca programul „Prima Casă” să fie acoperit de Legea dării în plată, iar pentru cineva care predă bunul imobiliar, statul să acopere 50% din valoare către bancă, iar pentru restul să fie acoperit de Legea dării în plată. Acest amendament nu a trecut, astfel că Programul „Prima Casă” a fost eliminat din proiectul legislativ.

În schimb, a fost adăugat un amendament prin care cei condamnați pentru infracțiuni financiare legate de respectivul credit să nu mai poată beneficia de prevederile acestei legi.„Consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea acestei legi”, se arată în amendamentul adoptat de Comisia Juridică.

De asemenea, s-a mărit plafonul luat în considerare de la 150.000 de euro la 250.000 de euro.

”a) valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu depăşea echivalentul în lei a 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Naţională a României în ziua încheierii contractului de credit;

b) creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil avand destinatia de locuinta;”, se arată în lege.

Pentru cei care vor dori să renunțe la un imobil, aceștia vor trebui să transmită „creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind şi condiţiile de admisibilitate a cererii”, se mai arată în lege.

La rândul său, creditorul are la dispoziție 10 zile pentru a contesta admisibilitatea. „În termen de 10 zile de la data primirii notificarii emise în conformitate cu dispoziţiile art.5, creditorul poate contesta îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii reglementate de prezenta lege”, arată textul legii.

Valeriu Motoc