Curtea Constituțională a admis marți contestația Guvernului Cioloș la legea conversiei creditelor în franci elvețieni (CHF).
”Soluția Camerei Deputaților este greșită și nu corespunde normelor europene”, a declarat președintele CCR Valer Dorneanu. Legea încalcă principiul bi-cameralismului, având în vedere că forma inițială a legii, adoptată de Senat, a fost fundamental schimbată în Camera Deputaților, care obliga băncile la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, a explicat Dorneanu.
Acesta a precizat că împrumutații în franci elvețieni vor putea beneficia de impreviziune, în cadrul legii dării în plată și că mai multe detalii vor fi publicate.
Legea, adoptată de Parlament în octombrie 2016 și contestată de Guvernul Cioloș, modifică Ordonanța 50/2010 privind creditele pentru consumatori și obligă băncile să convertească soldul creditelor în franci elvețieni la cursul de la momentul semnării contractelor, adică la un nivel al francului la jumătate față de cel prezent în raport cu leul.
Cioloș a scris Curții Constituționale că legea încalcă principiul securității juridice și poate genera incoerență în aplicare, intervenind în contractele între părți.
Totodată, proiectul adoptat de Parlament ar încalca și principiul neretroactivității legii, pentru că se aplică la creditele în derulare. Guvernul era de acord cu aplicarea retroactivă în condițiile în care ar fi fost aplicate criteriile sociale – plafon maxim al creditului și plafon minim de îndatorare a debitorului.
Legea prevede exclusiv conversia soldului împrumuturilor în franci elvețieni, la cursul BNR de la data semnării contractelor de credit. Cele mai multe astfel de contracte au fost făcute în perioada 2006-2008, când cursul franc/leu era de 1,9-2,1, față de 4,2 lei/franc în prezent.
De conversie vor beneficia atât cei cu credite imobiliare/ipotecare, cât și cei cu credite de consum cu ipotecă. Numărul acestora este de circa 51.000 de oameni, potrivit BNR.
T.S.